skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć udka z kurczaka na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jeśli masz mrożone uda z kurczaka, należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. Spal biodra, aby pozbyć się resztek pióra i puchu, spłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Miałem udka z kurczaka, więc oddzieliłem podudzie od uda. Możesz ugotować obie części kurczaka lub jedną.
Krok 3:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Umieść uda na patelni i smaż na złoty kolor.
Krok 4:
Odwróć każdy kawałek i pozostaw, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 5:
Dodaj trochę wody na patelnię, przykryj, zmniejsz płomień kuchenki do umiarkowanego i gotuj kurczaka przez 30-40 minut. Okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, czy na patelni jest płyn i czy mięso się nie pali. Jeśli nie ma płynu lub jest go mało, Dodaj bardzo mało wrzącej wody, aby udka się dusiły. Czasami potrzeba trochę więcej lub mniej wody, skup się na tym, aby nic się nie paliło.
Krok 6:
Podczas gotowania kurczaka obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulki w cienkie pierścienie lub półpierścienie i przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj nożem.
Krok 7:
Po wyznaczonym czasie, gdy uda będą w pełni gotowe, Otwórz pokrywę. Jeśli w tym momencie na patelni jest dużo płynu, lekko zwiększ płomień i odparuj nadmiar soku. Wyślij masło (opcjonalnie), cebulę i czosnek do ud. Sól do smaku, dodaj ulubione przyprawy. Smaż, aż cebula się ugotuje.
Krok 8:
Posyp gotowe danie drobno posiekanymi ziołami. Koperek, pietruszka, młoda cebula lub kolendra są idealne.
Krok 9:
Gotowe! Podawaj na gorąco.
zaoferuj Udom kurczaka różne sosy lub świeże warzywa. Pikle i sałatki doskonale uzupełniają kurczaka.
smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g