kalmary smażone w krążkach w cieście piwnym

ekskluzywna przekąska dla miłośników rozkoszy i owoców morza. Pewnego dnia na urodziny mojego męża zrobiłam jedną bardzo smaczną przekąskę - pierścienie kałamarnicy w cieście. Od tego czasu okresowo przygotowuję ten posiłek zarówno dla mojego domu, jak i dla gości. Jeśli chcesz spróbować ugotować to danie, postępuj zgodnie z instrukcjami przepisu kulinarnego.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 17 g
tłuszcze 38 % 20 g
węglowodany 29 % 15 g
295 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

zaczynamy więc od wzięcia rozmrożonych kałamarnic, umycia ich i wysuszenia. Następnie kroimy kalmary w pierścienie o grubości 1,5-2 centymetrów. Teraz zanurzamy je w wodzie i gotujemy przez około 2 & nbsp; minuty, aż będą gotowe. Teraz przygotowujemy ciasto do smażenia pierścieni. Aby to zrobić, ubij białka w gęstą pianę. Następnie w osobnym pojemniku wymieszaj żółtka z przesianą mąką i ciepłym piwem, Posol naszą mieszaninę i wymieszaj. Następnie dodaj do niego ubite białka i wszystko dobrze wymieszaj. Teraz przygotowane pierścienie kalmarów zanurzamy w naszym cieście i smażymy na patelni lub we frytkownicy w dużej ilości oleju. Smażyć lekko, aby ciasto nie było zbyt twarde. Następnie przenosimy pierścienie na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5-7 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierścienie kałamarnicy - 191   kcal/100g

Podobne przepisy