skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz przygotować paprykę. Muszą zostać posortowane (potrzebne będą tylko najpiękniejsze i równe), umyte, a także radzę usunąć część ogona. Zajmie tylko cenne miejsce w banku. Każdy pieprz nakłuć wykałaczką. Około dziesięciu otworów na każde warzywo.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu i wlej olej słonecznikowy. Połóż paprykę do smażenia razem z gałązką rozmarynu. Piecz paprykę przez pięć minut z każdej strony, obracając je pod zamkniętą pokrywką, aby się nie przypaliły. Papryka powinna być dobrze zrumieniona. Uważaj, ponieważ podczas smażenia papryka często pęka i istnieje ryzyko poparzenia rąk.
Krok 3:
Czosnek obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 4:
Umyj pietruszkę i wstrząśnij wodą. Sortuj od twardych łodyg. Siekanie zieleni nie jest konieczne.
Krok 5:
Puszki umyć wstępnie sodą i dokładnie spłukać. Gotuj pokrywki w wodzie przez pięć minut. Wlej cukier i sól do słoika. Wlać ocet. Połóż kilka gałązek pietruszki.
Krok 6:
Rozłóż pierwszą warstwę gorącej pieczonej papryki. Posyp trochę czosnku na wierzchu. Potem znowu warzywa, papryka, czosnek i tak dalej.
Krok 7:
Naprzemiennie warstwy w ten sposób, aż skończą się wszystkie składniki. Puszka nie powinna być zapętlona powyżej & quot; wieszaków & quot;. Następnie zalej paprykę wrzącą wodą prawie do samej góry. I zakorkuj słoik pokrywką.
Krok 8:
Za pomocą rękawicy kuchennej weź słoik za pokrywkę i lekko przekręć w prawo i lewo, aby cukier i sól się rozpuściły.
Krok 9:
Odwróć słoik na pokrywkę i zawiń. Pozostaw na noc lub do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj na zimę w ciemnym, chłodnym miejscu.
W tym roku mam małe papryki, ale do tego przepisu nadają się również duże papryki. Powinieneś zrobić z nimi dokładnie to samo, co wskazano w przepisie.
radzę przebić paprykę wykałaczką, zwłaszcza jeśli masz dużą paprykę. Z tego powodu w przyszłości są bardziej równomiernie nasycone marynatą.
takie papryki dobrze trzymają się w mojej lodówce przez całą zimę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g