pieczona papryka na zimę

zarówno jako przekąska do wódki, jak i jako składnik hamburgery. Kiedyś kupiłem taką przekąskę w sklepie, a teraz robię ją co roku. Okazuje się, że jest bardziej budżetowy i smaczniejszy o rząd wielkości. Te papryki są idealne jako przystawka do mocnych napojów. Plus robię z nimi hamburgery. Okazuje się bardzo smaczny.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
54 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz przygotować paprykę. Muszą zostać posortowane (potrzebne będą tylko najpiękniejsze i równe), umyte, a także radzę usunąć część ogona. Zajmie tylko cenne miejsce w banku. Każdy pieprz nakłuć wykałaczką. Około dziesięciu otworów na każde warzywo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu i wlej olej słonecznikowy. Połóż paprykę do smażenia razem z gałązką rozmarynu. Piecz paprykę przez pięć minut z każdej strony, obracając je pod zamkniętą pokrywką, aby się nie przypaliły. Papryka powinna być dobrze zrumieniona. Uważaj, ponieważ podczas smażenia papryka często pęka i istnieje ryzyko poparzenia rąk.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać i pokroić w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pietruszkę i wstrząśnij wodą. Sortuj od twardych łodyg. Siekanie zieleni nie jest konieczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Puszki umyć wstępnie sodą i dokładnie spłukać. Gotuj pokrywki w wodzie przez pięć minut. Wlej cukier i sól do słoika. Wlać ocet. Połóż kilka gałązek pietruszki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż pierwszą warstwę gorącej pieczonej papryki. Posyp trochę czosnku na wierzchu. Potem znowu warzywa, papryka, czosnek i tak dalej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naprzemiennie warstwy w ten sposób, aż skończą się wszystkie składniki. Puszka nie powinna być zapętlona powyżej & quot; wieszaków & quot;. Następnie zalej paprykę wrzącą wodą prawie do samej góry. I zakorkuj słoik pokrywką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą rękawicy kuchennej weź słoik za pokrywkę i lekko przekręć w prawo i lewo, aby cukier i sól się rozpuściły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć słoik na pokrywkę i zawiń. Pozostaw na noc lub do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj na zimę w ciemnym, chłodnym miejscu.

W tym roku mam małe papryki, ale do tego przepisu nadają się również duże papryki. Powinieneś zrobić z nimi dokładnie to samo, co wskazano w przepisie.
radzę przebić paprykę wykałaczką, zwłaszcza jeśli masz dużą paprykę. Z tego powodu w przyszłości są bardziej równomiernie nasycone marynatą.
takie papryki dobrze trzymają się w mojej lodówce przez całą zimę.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy