Sałatka z grillowanym mięsem

Oryginalna pikantna sałatka z pieczoną wieprzowiną. Prosta sałatka z minimalną ilością składników, ale w ten sposób niezwykła. Taka sałatka powinna być przygotowana na świąteczny stół, aby podkreślić smak wielu potraw. Będzie dobry w towarzystwie potraw z ziemniaków.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 9 % 2 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty do przygotowania sałatki. Będziemy gotować z wieprzowiną, powinna być bez żył, bez kości, bez tłuszczu, chudy kawałek, odpowiednia jest szynka lub polędwica. Sałata czerwona cebula. Lepiej jest wziąć świeże mięso, wstępnie rozmrozić zamrożone. Możesz wziąć gotowane mięso, a następnie usmażyć. Ogórki są marynowane, powinny być pyszne same w sobie, Wybierz swojego ulubionego ambasadora ogórków. Olej roślinny do smażenia wieprzowiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wybrane mięso pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym lub serwetką, pokrój w paski. Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny i ciągle mieszając smaż pokrojoną wieprzowinę do miękkości. Jeśli wieprzowina nie mieści się w jednej warstwie na patelni, usmaż mięso w dwóch krokach. W tym kroku wieprzowinę można lekko posolić i w razie potrzeby dodać zmielony czarny pieprz. Połóż mięso na papierowych serwetkach i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki kiszone pokroić w paski i złożyć w głęboką salaterkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, posiekaj na półpierścienie i włóż do naczyń do pokrojonych ogórków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż smażone mięso do salaterki do wcześniej przygotowanych składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj majonez do sałatki i wymieszaj. Posmakuj soli i dodaj w razie potrzeby. Nie dodawałam już soli do sałatki, chyba że podczas smażenia wieprzowiny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić sałatkę przed podaniem. Sałatka wydaje się prosta, ale okazuje się naprawdę pyszna. Do codziennej przekąski może wymagać towarzystwa w postaci ziemniaków lub innego przystawki. Ale na świątecznym stole będzie wyglądać odpowiednio, gdzie oprócz niego będzie inna przystawka i sałatki, doskonale zacieni wiele potraw.

ta sałatka ma tylko trzy składniki i każdy z nich jest wart uwagi.
mięso powinno być świeże, nie twarde, bez obcych zapachów, kości i tłuszczu. W samej sałatce nie odgrywa wiodącej roli, ale może zepsuć smak całego dania,
podobnie jak ogórki, ponieważ w sałatce to one odgrywają kluczową rolę. Dlatego wybierając ogórki, zwróć szczególną uwagę na ich smak: nie powinny być kwaśne, gorzkie i miękkie. Odpowiednie są średniej wielkości lekko solone ogórki lub korniszony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy