Sałatka z grillowaną rybą

dzięki temu przepisowi gwarantowana jest łatwa i pyszna kolacja! Sałatka ze smażoną rybą to łatwa i pyszna sałatka na obiad lub lunch. Małe kawałki filetów z łososia, wstępnie smażone na złoty kolor, doskonale współgrają z obfitością zieleni. A lekki dressing tylko podkreśla subtelny smak tego dania!
VallinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 57 % 12 g
węglowodany 10 % 2 g
161 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Filet z łososia dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Posyp rybę ze wszystkich stron solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wetrzyj przyprawy w filety rybne. Następnie połóż filety na desce do krojenia i pokrój ostrym nożem na małe kawałki typu kwadratowego. Podgrzej patelnię na kuchence, wlej do niej trochę oleju roślinnego. Gdy tylko olej się rozgrzeje, połóż na nim pokrojony na kawałki filet z łososia i smaż go ze wszystkich stron na średnim ogniu, aż będzie apetyczny złoty kolor. Nie rozgotuj mięsa - w ten sposób może stracić swoją soczystość. Przenieś kawałki mięso na talerz do ostygnięcia.

2. Mieszankę różnych liści sałaty (opcjonalnie można po prostu zwykłą sałatkę) spłukać w razie potrzeby i wysuszyć w specjalnym suszeniu lub rozłożyć na ręczniku papierowym. Następnie rozerwij liście sałaty na kawałki bezpośrednio rękami.

3.Opłucz ogórki i osusz. Następnie pokrój ogórki w kółka lub półkola w zależności od wielkości.

4. Mieszankę ziół (koperek, pietruszka, szczypiorek) opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

5. Opłucz papryczkę chili, odetnij łodygę, Usuń wewnętrzne nasiona i błony, resztę pokrój w cienkie półpierścienie.

6. Zrób sos sałatkowy. Aby to zrobić, wymieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Następnie dodaj trochę musztardy i płynnego miodu (jeśli ciało stałe rozpuści się w kuchence mikrofalowej).

mały ząbek czosnku obrać, opłukać i zmiażdżyć przez specjalną prasę. Dodaj posiekany czosnek do dressingu do pozostałych składników i dobrze wymieszaj, aż się połączą.

7. W salaterce najpierw wymieszaj liście sałaty, posiekane zioła i chili. Następnie dodaj pokrojone ogórki i smażone kawałki łososia. Na wierzch polej wszystko przygotowanym dressingiem i wymieszaj. Posmakuj sałatki i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.

gotową sałatkę z grillowanym łososiem można od razu podać!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy