skład / składniki
metoda gotowania
1. Filet z łososia dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Posyp rybę ze wszystkich stron solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wetrzyj przyprawy w filety rybne. Następnie połóż filety na desce do krojenia i pokrój ostrym nożem na małe kawałki typu kwadratowego. Podgrzej patelnię na kuchence, wlej do niej trochę oleju roślinnego. Gdy tylko olej się rozgrzeje, połóż na nim pokrojony na kawałki filet z łososia i smaż go ze wszystkich stron na średnim ogniu, aż będzie apetyczny złoty kolor. Nie rozgotuj mięsa - w ten sposób może stracić swoją soczystość. Przenieś kawałki mięso na talerz do ostygnięcia.
2. Mieszankę różnych liści sałaty (opcjonalnie można po prostu zwykłą sałatkę) spłukać w razie potrzeby i wysuszyć w specjalnym suszeniu lub rozłożyć na ręczniku papierowym. Następnie rozerwij liście sałaty na kawałki bezpośrednio rękami.
3.Opłucz ogórki i osusz. Następnie pokrój ogórki w kółka lub półkola w zależności od wielkości.
4. Mieszankę ziół (koperek, pietruszka, szczypiorek) opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
5. Opłucz papryczkę chili, odetnij łodygę, Usuń wewnętrzne nasiona i błony, resztę pokrój w cienkie półpierścienie.
6. Zrób sos sałatkowy. Aby to zrobić, wymieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Następnie dodaj trochę musztardy i płynnego miodu (jeśli ciało stałe rozpuści się w kuchence mikrofalowej).
mały ząbek czosnku obrać, opłukać i zmiażdżyć przez specjalną prasę. Dodaj posiekany czosnek do dressingu do pozostałych składników i dobrze wymieszaj, aż się połączą.
7. W salaterce najpierw wymieszaj liście sałaty, posiekane zioła i chili. Następnie dodaj pokrojone ogórki i smażone kawałki łososia. Na wierzch polej wszystko przygotowanym dressingiem i wymieszaj. Posmakuj sałatki i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
gotową sałatkę z grillowanym łososiem można od razu podać!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g