pieczona ostra papryka

prawdziwe znalezisko dla miłośników pikantnych przekąsek! Pieczona ostra papryka z nadzieniem czosnkowym to coś dla smakoszy! Świetna przekąska na świątecznym stole lub na spotkania z przyjaciółmi. Przygotowanie tego dania jest dość proste. Najważniejsze, aby pamiętać, że musisz pracować z pieprzem w rękawiczkach, w przeciwnym razie możesz się poparzyć.
AdelineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 68 % 19 g
węglowodany 25 % 7 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 20 min

1. Przygotuj mieszankę przypraw i przypraw: włóż do moździerza kolorowy pieprz, wlej kolendrę, suche pachnące zioła i sól, zmiel tłuczkiem na proszek.

2. Obierz czosnek, umyj koperek i grubo posiekaj, a następnie posiekaj przygotowane składniki za pomocą blendera. Wlej proszek przyprawowy z moździerza do powstałej mieszanki, wymieszaj.

3. Wlej niecałą łyżkę octu winnego i taką samą ilość oliwy z oliwek do mieszanki czosnkowo-koperkowej, wymieszaj.

4. Umyj ostrą paprykę, ostrożnie pokrój wzdłuż, użyj łyżeczki do kawy, aby oczyścić nasiona. Papryka powinna pozostać nienaruszona.

5. Przygotowaną paprykę smażymy na pozostałej oliwie z oliwek przez 5-7 minut, po czym przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do miękkości, około 10 minut.

6. Następnie pozwól papryce nieco ostygnąć, delikatnie otwórz, napełnij pachnącą pastą czosnkową, włóż do emaliowanego lub szklanego pojemnika, wlej białe wino i pozostały ocet winny.

7. Wysyłamy pojemnik z pieprzem na jeden dzień do lodówki.

dobre zdrowie i pyszne papryki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy