skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj mieszankę przypraw i przypraw: włóż do moździerza kolorowy pieprz, wlej kolendrę, suche pachnące zioła i sól, zmiel tłuczkiem na proszek.
2. Obierz czosnek, umyj koperek i grubo posiekaj, a następnie posiekaj przygotowane składniki za pomocą blendera. Wlej proszek przyprawowy z moździerza do powstałej mieszanki, wymieszaj.
3. Wlej niecałą łyżkę octu winnego i taką samą ilość oliwy z oliwek do mieszanki czosnkowo-koperkowej, wymieszaj.
4. Umyj ostrą paprykę, ostrożnie pokrój wzdłuż, użyj łyżeczki do kawy, aby oczyścić nasiona. Papryka powinna pozostać nienaruszona.
5. Przygotowaną paprykę smażymy na pozostałej oliwie z oliwek przez 5-7 minut, po czym przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do miękkości, około 10 minut.
6. Następnie pozwól papryce nieco ostygnąć, delikatnie otwórz, napełnij pachnącą pastą czosnkową, włóż do emaliowanego lub szklanego pojemnika, wlej białe wino i pozostały ocet winny.
7. Wysyłamy pojemnik z pieprzem na jeden dzień do lodówki.
dobre zdrowie i pyszne papryki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g