skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak usmażyć wątróbkę drobiową w mące z cebulą na patelni? Przygotuj składniki. Lepiej jest kupić schłodzone podroby, aby mieć pewność co do jakości i świeżości wątróbki drobiowej, o czym świadczy brązowy kolor z bardowskim odcieniem, gładka i błyszcząca powierzchnia, przyjemny słodkawy zapach. Jeśli ma kolor pomarańczowy, oznacza to, że produkt był wielokrotnie zamrażany i rozmrażany. Zapach amoniaku wskazuje również na uszkodzenie wątroby.
Krok 2:

Jeśli nadal produkt jest zakupiony zamrożony, ważne jest, aby prawidłowo rozmrozić wątrobę. Należy to zrobić w lodówce w temperaturze + 5, a następnie wszystkie smaki podrobów zostaną zachowane. Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu i folii. Pokrój wątrobę na małe kawałki, spłucz ponownie, aby usunąć nadmiar krwi, osusz ją ręcznikami papierowymi lub włóż do durszlaka, aby woda była całkowicie szklana.
Krok 3:

Wątróbkę drobiową obtaczamy w mące pszennej.
Krok 4:

Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Rozłóż ugotowaną wątróbkę drobiową na oleju. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie lekko rumiany ze wszystkich stron, mieszając szpatułką.
Krok 5:

Obierz cebulę i pokrój nożem na połówki pierścieni.
Krok 6:

Cebulę wysyłamy na patelnię z wątrobą, dodajemy sól i czarny pieprz, mieszamy i nadal smażymy je razem. Smażyć przez około 5 minut.
Krok 7:

Wlej wodę na patelnię z wątrobą, wymieszaj. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj wątrobę przez 10 minut. W tym czasie prawie cały płyn powinien odparować, ale danie powinno być soczyste, więc jeśli wydaje się, że wątroba stała się zbyt sucha, możesz dodać trochę wody i zagotować, a następnie wyłączyć ogień.
Krok 8:

Danie jest gotowe. Podawaj wątrobę z cebulą do stołu jako niezależne danie lub z dowolnym dodatkiem do smaku. A jeśli podczas duszenia dodasz śmietanę lub śmietanę do wątroby, wątroba wyjdzie z delikatnym sosem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g





