wątróbka drobiowa smażona w mące z cebulą na patelni

proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne i satysfakcjonujące danie! Wątróbka drobiowa smażona w mące z cebulą na patelni to jedno z najprostszych dań rodzinnych. Pasuje do niego absolutnie każdy dodatek: płatki zbożowe, ziemniaki, makaron.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 24 % 6 g
124 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć wątróbkę drobiową w mące z cebulą na patelni? Przygotuj składniki. Lepiej jest kupić schłodzone podroby, aby mieć pewność co do jakości i świeżości wątróbki drobiowej, o czym świadczy brązowy kolor z bardowskim odcieniem, gładka i błyszcząca powierzchnia, przyjemny słodkawy zapach. Jeśli ma kolor pomarańczowy, oznacza to, że produkt był wielokrotnie zamrażany i rozmrażany. Zapach amoniaku wskazuje również na uszkodzenie wątroby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli nadal produkt jest zakupiony zamrożony, ważne jest, aby prawidłowo rozmrozić wątrobę. Należy to zrobić w lodówce w temperaturze + 5, a następnie wszystkie smaki podrobów zostaną zachowane. Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu i folii. Pokrój wątrobę na małe kawałki, spłucz ponownie, aby usunąć nadmiar krwi, osusz ją ręcznikami papierowymi lub włóż do durszlaka, aby woda była całkowicie szklana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wątróbkę drobiową obtaczamy w mące pszennej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Rozłóż ugotowaną wątróbkę drobiową na oleju. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie lekko rumiany ze wszystkich stron, mieszając szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój nożem na połówki pierścieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę wysyłamy na patelnię z wątrobą, dodajemy sól i czarny pieprz, mieszamy i nadal smażymy je razem. Smażyć przez około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wodę na patelnię z wątrobą, wymieszaj. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj wątrobę przez 10 minut. W tym czasie prawie cały płyn powinien odparować, ale danie powinno być soczyste, więc jeśli wydaje się, że wątroba stała się zbyt sucha, możesz dodać trochę wody i zagotować, a następnie wyłączyć ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Danie jest gotowe. Podawaj wątrobę z cebulą do stołu jako niezależne danie lub z dowolnym dodatkiem do smaku. A jeśli podczas duszenia dodasz śmietanę lub śmietanę do wątroby, wątroba wyjdzie z delikatnym sosem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy