udka z kurczaka smażone z cebulą na patelni

mężczyźni docenią! Bardzo apetyczny, prosty i do tego szybki! Smażone udka z cebulą to najprostszy z przepisów kulinarnych. Najważniejsze jest to, że podczas gotowania mięso okazuje się soczyste, delikatne, pachnące. I staje się tak kosztem łuku!
E. AleksandrownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 59 % 19 g
węglowodany 6 % 2 g
219 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotujemy produkty zgodnie z listą, a następnie patrzymy, jak usmażyć udka z kurczaka na patelni, ale nie ma nic prostszego!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nogi kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć grubą solą i zmielonym czarnym pieprzem z obu stron.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię i rozłóż nogi. Smażyć na średnim ogniu. Syczy i szpakuje, oczywiście, mocno ,ale jak mówią & quot; lubisz pękać, kochać i tupać", a żeby nie myć wszystkiego wokół, po prostu przykryj patelnię pokrywką. Uwielbiam dobrze usmażone udka z kurczaka, więc podsmażam je na chrupiący złoty kolor z jednej strony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obróć udka smażone z jednej strony i przykryj cebulą-możesz wziąć więcej niż jedną głowę. Aby to zrobić, najpierw czyścimy go i kroimy w duże pierścienie lub półpierścienie. Najważniejsze jest, aby pokroić większe-osobiście uwielbiam słodką cebulę, ale jeśli po prostu ją zmielisz, spali się i to wszystko. Smażyć przez kilka minut na umiarkowanym ogniu, aby cebula była dobrze przyprawiona, a druga strona nóg również stała się rumiana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj gorącą wodę, najlepiej wrzącą wodę, na patelnię i przykryj pokrywką. W momencie dodawania wody możesz dodać wszelkiego rodzaju przyprawy lub zioła według własnego gustu, te, które wolisz. Podoba mi się to danie właśnie dlatego, że uzyskuje się smak naturalnego kurczaka bez aromatycznych zanieczyszczeń. Teraz pozostaje tylko poczekać 30-40 minut, aż mięso będzie gotowe. W tym czasie monitoruj ilość wody na patelni, aby zapobiec przypaleniu cebuli i udek z kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas serwowania możesz położyć poduszkę świeżych ziół na naczyniu pod naszym mięsem-wyjdzie pięknie i apetycznie!

kiedy myślisz o tym, co podawać z udkami z kurczaka, nie możesz się wcale martwić, ponieważ pasuje do nich każda przystawka. Zwykle podaję tłuczone ziemniaki, ryż lub spaghetti. Musisz także pomyśleć o sałatce w pośpiechu, na przykład z kapusty z majonezem i świeżym ogórkiem. Jedz Nogi na gorąco, gdy są jeszcze zimne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy