pieczony schab z kością na patelni

niezwykle soczyste, delikatne i pachnące mięso zachwyci każdego. Schab na patelni z kością - co może być lepszego niż dobry pieczony kawałek mięsa? To zawsze wygrana-wygrana! A dzięki specjalnie dobranej marynacie wieprzowej mięso jest szczególnie delikatne i smaczne! Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 21 g
tłuszcze 50 % 22 g
węglowodany 2 % 1 g
293 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Polędwicę kroimy na grubość 1,5-2 cm, myjemy, dobrze osuszamy ręcznikami papierowymi, solą i pieprzem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do marynaty wyciśnij sok z cytryny

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj oliwę z oliwek

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czosnek drobno posiekaj nożem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj pietruszkę, pokrój liść laurowy na kilka części i dodaj do marynaty

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj aromatyczne zioła do smaku-mam mieszankę ziół prowansalskich, świetnie sprawdzi się tu również tymianek lub ODROBINA rozmarynu

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj - i marynata jest gotowa!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schab wkładamy do marynaty na co najmniej 6 godzin, maksymalnie do dnia. Podczas marynowania zaleca się mieszanie kawałków i podlewanie marynatą

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uwolnij marynowane mięso z marynaty, ostrożnie usuń kawałki czosnku i pietruszki

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smażony schab wkładamy do naczynia do pieczenia i wysyłamy do piekarnika w temperaturze 160 stopni na 15-20 minut

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj każdy

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy