skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj sos. Wymieszaj majonez z musztardą, możesz dodać przyprawy, na przykład paprykę, suszone pomidory, chmiel-suneli, czarny mielony pieprz, zioła prowansalskie, lub możesz nie dodawać - to kwestia gustu. Możesz posiekać zioła i czosnek i dodać do sosu, również do smaku.
Krok 2:
Opłucz liście sałaty i dobrze wysusz.
Krok 3:
Pokrój bułki wzdłuż i podgrzej z obu stron na patelni grillowej lub na zwykłej patelni, aż się zarumienią, nie trzeba dodawać oleju. Możesz użyć tostera.
Krok 4:
Posmaruj dolne połówki bułek sosem.
Krok 5:
Ugotuj filet z kurczaka w dowolny sposób, możesz go ugotować, upiec lub usmażyć. Smażyłem z obu stron w specjalnych arkuszach do smażenia z przyprawami przez 7 minut z każdej strony, wcześniej biłem kawałki fileta wielkości bułek do grubości półtora centymetra.
Krok 6:
Pokrój pomidory i ser w cienkie plasterki i ułóż na filecie. Lepiej wybrać pomidory na kanapki, które nie są wodniste. Dodałem też trochę czerwonej cebuli, ale jeśli nie lubisz cebuli, nie możesz jej dodać.
Krok 7:
Połóż liście sałaty na pomidorze i przykryj drugą częścią bułki, możesz przymocować drewnianymi szpachlami, aby kanapka się nie rozpadła i była wygodna do jedzenia. Pyszne kanapki są gotowe. Smacznego!
wcześniej gotowałem takie kanapki, moje domowe je uwielbiają, a przyjaciele na pikniku zawsze są z nich zadowoleni, można je zjeść podczas gotowania grilla. Dla siebie gotuję bardziej dietetyczną wersję - z bułką pełnoziarnistą i zamiast majonezu sos z jogurtu naturalnego, ziół i czosnku, pieczę filet z kurczaka w folii z przyprawami. Dodaję więcej warzyw-świeże ogórki, jasną paprykę i więcej zieleni. Liście sałaty można zastąpić kapustą pekińską, można również dodać rukolę. Dla mojego męża robię smaczniejsze i grubsze-więcej majonezu, smażonego kurczaka i marynowanych ogórków. Lubię obie opcje, ale wybieram bardziej dietetyczną. Możesz gotować według własnego gustu i preferencji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g