udka z kurczaka smażone z suchymi przyprawami na patelni

przepyszne danie z chrupiącą skórką!!! Wydawałoby się, że może być łatwiej i szybciej niż po prostu smażenie kurczaka na lunch lub kolację. Ale aby mieć apetyczną skórkę, którą wszyscy kochają, i delikatne mięso w środku, musisz znać pewne subtelności gotowania! Opowiem o nich!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 16 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 0 % 0 g
192 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed smażeniem kurczaka należy przygotować. Jeśli kurczak jest zamrożony, należy go rozmrozić w temperaturze pokojowej. Absolutnie każda część kurczaka nadaje się do smażenia. Tutaj kieruj się tylko na podstawie osobistych preferencji. Użyję podudzia z kurczaka. Ale jeśli używasz całego kurczaka,pokrój go na kawałki. Wszystkie kawałki kurczaka dobrze opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do smażenia rozgrzej przestronną patelnię, aż będzie gorąca i wlej do niej trochę oleju roślinnego. Połóż wszystkie kawałki kurczaka i smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż pojawi się złoty kolor. Jeśli kurczak nie był dobrze wysuszony, w gorącym oleju pojawią się silne plamy. Dlatego nie zaniedbuj tego kroku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie odwróć i usmaż, tak samo po drugiej stronie. Na Zewnątrz pojawi się skórka, która zatrzyma wszystkie soki z kurczaka w kawałku..

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po ciężkim pieczeniu zmniejsz ogień. Posyp kurczaka przyprawami. Możesz użyć trochę curry i suszonej bazylii.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp trochę solą, mielonym czosnkiem i mielonym pieprzem. Przykryj i pozwól smażyć przez 15-20 minut. Podczas smażenia kilka razy Odwróć każdy kawałek kurczaka. Kiedy kurczak jest gotowy, mięso zaczyna się pozbywać kości. Możesz również sprawdzić gotowość, przebijając ją ostrym nożem. W gotowym mięsie wyróżnia się lekki sok. Podawaj gotowego kurczaka na gorąco. Dodatkowo posiekaj świeże warzywa i przygotuj sos. Smacznego

Jeśli kochasz smażonego kurczaka, ten przepis jest właśnie dla ciebie.
taki chrupiący kurczak może być podawany jako samodzielna przekąska na piknik, świąteczny stół lub spotkania z przyjaciółmi.
jeśli gotujesz na codzienny stół, możesz ugotować tłuczone ziemniaki jako dodatek.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy