skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed smażeniem kurczaka należy przygotować. Jeśli kurczak jest zamrożony, należy go rozmrozić w temperaturze pokojowej. Absolutnie każda część kurczaka nadaje się do smażenia. Tutaj kieruj się tylko na podstawie osobistych preferencji. Użyję podudzia z kurczaka. Ale jeśli używasz całego kurczaka,pokrój go na kawałki. Wszystkie kawałki kurczaka dobrze opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Do smażenia rozgrzej przestronną patelnię, aż będzie gorąca i wlej do niej trochę oleju roślinnego. Połóż wszystkie kawałki kurczaka i smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż pojawi się złoty kolor. Jeśli kurczak nie był dobrze wysuszony, w gorącym oleju pojawią się silne plamy. Dlatego nie zaniedbuj tego kroku.
Krok 3:
Następnie odwróć i usmaż, tak samo po drugiej stronie. Na Zewnątrz pojawi się skórka, która zatrzyma wszystkie soki z kurczaka w kawałku..
Krok 4:
Po ciężkim pieczeniu zmniejsz ogień. Posyp kurczaka przyprawami. Możesz użyć trochę curry i suszonej bazylii.
Krok 5:
Posyp trochę solą, mielonym czosnkiem i mielonym pieprzem. Przykryj i pozwól smażyć przez 15-20 minut. Podczas smażenia kilka razy Odwróć każdy kawałek kurczaka. Kiedy kurczak jest gotowy, mięso zaczyna się pozbywać kości. Możesz również sprawdzić gotowość, przebijając ją ostrym nożem. W gotowym mięsie wyróżnia się lekki sok. Podawaj gotowego kurczaka na gorąco. Dodatkowo posiekaj świeże warzywa i przygotuj sos. Smacznego
Jeśli kochasz smażonego kurczaka, ten przepis jest właśnie dla ciebie.
taki chrupiący kurczak może być podawany jako samodzielna przekąska na piknik, świąteczny stół lub spotkania z przyjaciółmi.
jeśli gotujesz na codzienny stół, możesz ugotować tłuczone ziemniaki jako dodatek.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g