skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jeże z ryżem i koncentratem pomidorowym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można przyjmować z dowolnego rodzaju mięsa lub mieszać. Najlepiej zrobić mięso mielone samodzielnie, ale możesz kupić gotowe.
Krok 2:
Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę przez 2-3 minuty. Stanie się bardziej miękki i zacznie się trochę złocić.
Krok 3:
W osobnej misce połącz przygotowane mięso mielone i surowy ryż. Dodaj smażoną cebulę i jajko. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw.
Krok 4:
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie. Aby masa mięsna stała się gęstsza, kilkakrotnie uderz ją o dno miski.
Krok 5:
Aby przygotować sos, obierz marchewki i pokrój je w cienkie kostki. Smaż marchewki przez 2-3 minuty, aż będą miękkie, dodając trochę oleju roślinnego.
Krok 6:
W osobnej misce połącz sok pomidorowy z wodą. Dodaj smażoną marchewkę, koncentrat pomidorowy i mąkę. Dodaj sól i przyprawy. Wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Z masy mięsnej uformuj małe kulki i włóż do przygotowanej patelni.
Krok 8:
Wlać przygotowany sos i podpalić. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.
Krok 9:
Jeże z ryżem i koncentratem pomidorowym są gotowe! Można je uzupełnić dodatkiem ziemniaków, kaszy gryczanej lub ryżu. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g