jeże z ryżem z koncentratem pomidorowym

proste, szybkie i bardzo smaczne! Na każdy dzień! Takie jeże z ryżem i koncentratem pomidorowym są bardzo lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jest bardzo smaczny i sycący. Możesz przygotować to danie każdego dnia na codzienny stół, ale na wakacjach wygląda organicznie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 32 % 9 g
162 kcal
IG: 22 / 67 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jeże z ryżem i koncentratem pomidorowym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można przyjmować z dowolnego rodzaju mięsa lub mieszać. Najlepiej zrobić mięso mielone samodzielnie, ale możesz kupić gotowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę przez 2-3 minuty. Stanie się bardziej miękki i zacznie się trochę złocić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz przygotowane mięso mielone i surowy ryż. Dodaj smażoną cebulę i jajko. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie. Aby masa mięsna stała się gęstsza, kilkakrotnie uderz ją o dno miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przygotować sos, obierz marchewki i pokrój je w cienkie kostki. Smaż marchewki przez 2-3 minuty, aż będą miękkie, dodając trochę oleju roślinnego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej misce połącz sok pomidorowy z wodą. Dodaj smażoną marchewkę, koncentrat pomidorowy i mąkę. Dodaj sól i przyprawy. Wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z masy mięsnej uformuj małe kulki i włóż do przygotowanej patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać przygotowany sos i podpalić. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeże z ryżem i koncentratem pomidorowym są gotowe! Można je uzupełnić dodatkiem ziemniaków, kaszy gryczanej lub ryżu. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy