smażone ciasta kefirowe z wątróbką i ziemniakami

pobudzaj apetyt tylko swoim wyglądem! Wspaniały przepis na robienie różowych, bujnych i delikatnych ciast bez drożdży z ziemniakami i wątrobą, które mile zaskoczą swoim wspaniałym smakiem i na pewno przypadną do gustu wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 57 % 24 g
218 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne smażone placki, przygotowujemy niezbędne produkty, po czym kroimy niezbyt drobno dwie główki cebuli, a następnie wkładamy je do patelni rozgrzanej na kuchence z dodatkiem oleju roślinnego i mieszając, smażymy do przezroczystości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój czterysta pięćdziesiąt gramów wątroby wołowej na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż kawałki wątroby na patelni do cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszając smaż wątrobę przez dziesięć minut, po czym przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie wątroby przez kolejne dziesięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż jedną łyżkę masła na patelni, a następnie wlej do niej gałkę muszkatołową do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól do smaku na patelnię i mieszankę czarnej i czerwonej papryki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij patelnię pokrywką i wyłączając kuchenkę, odstaw ugotowaną wątrobę na trzy minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przekręć gotowaną wątrobę i sto pięćdziesiąt gramów gotowanych ziemniaków na maszynce do mięsa w misce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze ugniataj i wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej trzysta mililitrów kefiru o temperaturze pokojowej do miski objętościowej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż żółtko jednego jaja kurzego do miski z kefirem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej jedną łyżeczkę soli i jedną łyżkę cukru do miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż dwie łyżki kwaśnej śmietany do wspólnej miski.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przesiać do miski częściami pięćset gramów mąki pszennej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej jedną łyżeczkę sody do miski z mąką.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zagnieść ciasto i dodać dwie łyżki oleju roślinnego do miski.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zbierz ciasto w misce w grudkę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wlej trochę mąki na stół, a następnie rozłóż ciasto i zagniataj przez około pięć minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dobrze zagniecione ciasto wkładamy do celofanowej torby na dwadzieścia do trzydziestu minut.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na posypanym mąką stole i formujemy, a następnie kroimy na jedenaście identycznych kawałków.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ugniataj każdy kawałek ciasta na niezbędne ciastka.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż wymaganą ilość przygotowanego nadzienia na każdym cieście.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Bardzo dobrze łączymy brzegi każdej tortilli z nadzieniem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Tworzymy placki o pożądanym rozmiarze.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Wlej sto mililitrów oleju roślinnego na patelnię i podgrzej go na kuchence, a następnie umieść placki na patelni szwem w dół i smaż z każdej strony na złoty kolor na średniej temperaturze pieca.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

smażone placki z wątróbką i ziemniakami-ciasto kefirowe, cóż, bardzo prosty idealny przepis na smażone na patelni ciasta na herbatę! Najbardziej rumiane, niesamowicie aromatyczne, Super bujne i delikatne placki z ziemniakami i wątróbką! Co może smakować lepiej niż domowe paszteciki? Moje domowe uwielbiają je i proszą o gotowanie tak często, jak to możliwe, ponieważ takie placki z ziemniakami na kefirze smażone na zwykłej patelni mogą powodować brutalny apetyt tylko swoim wyglądem. Te zaskakująco smaczne, delikatne i pachnące placki na kefirze jak puch można łatwo przygotować dzięki temu sprawdzonemu przepisowi na ciasto. Zrób te proste ciastka z ciasteczkami i ziemniakami i rozpieszczaj swoich bliskich! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy