skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić przekąskę z pieczonego bakłażana na zimę z papryką i czosnkiem? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Wszystkie warzywa dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Jaki jest najlepszy pieprz do użycia? Czerwone owoce są idealne, sałatka wygląda elegancko, jeśli użyjesz wielokolorowej papryki.
Krok 2:
W każdym strąku wykonaj nakłucia widelcem w kilku miejscach.
Krok 3:
Z bakłażana odetnij & quot; ogony & quot; z obu stron. Pokrój niebieskie koła o średniej grubości (około 0,7-0,8 mm).
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, smaż paprykę z każdej strony, aż uzyskasz ładny złoty odcień. Lepiej jest używać patelni z wysokimi krawędziami, ponieważ podczas smażenia powstaje dużo rozprysków. W razie potrzeby przykryj paprykę okresowo pokrywką, aby nie poparzyć się gorącym olejem.
Krok 5:
Po papryce podsmaż bakłażany, aż będą ugotowane w ten sam sposób po obu stronach.
Krok 6:
Czosnek obrać i opłukać razem z ostrą papryką w czystej wodzie. Wyślij czosnek i chili do miski blendera, wszystko posiekaj. Przełóż na mały talerz, dodaj ocet, cukier i sól. Wymieszać. Pozostaw na pięć minut, w tym czasie sól i cukier powinny się rozpuścić, ponownie wymieszaj. Ilość pieprzu, czosnku, soli, cukru i octu można nieco dostosować do smaku.
Krok 7:
Zanurz każdą paprykę w marynacie.
Krok 8:
Ułóż jedną warstwę w sterylnym słoiku.
Krok 9:
Zanurz również krążki bakłażana w słodko-kwaśnej mieszance.
Krok 10:
Ułóż kolejną warstwę po pieprzu. Powtarzaj warstwa po warstwie, aż napełnisz słoiki.
Krok 11:
Na dnie dużego rondla wyłożyć ręcznik kuchenny, ustawić słoiki, wlać ciepłą wodę & quot; na wieszaki & quot;. Umieść na dużym ogniu, po zagotowaniu zmniejsz płomień i sterylizuj obrabiany przedmiot przez około 15 minut. Opuszczam pokrywki do garnka we wrzącej wodzie na dwie lub trzy minuty, a następnie wyjmuję je widelcem i przykrywam słoiki.
Krok 12:
Zamknij słoiki pokrywkami, Odwróć górę do dołu, zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie usuń bakłażany z papryką w wystarczająco chłodnym miejscu do długotrwałego przechowywania. Moje słoiki stoją w lodówce na dolnej półce.
Krok 13:
Tydzień później nakręciliśmy pierwszą próbkę przekąski ze smażonego bakłażana. Niesamowicie pyszne!
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g