przekąska z bakłażana na zimę z papryką i czosnkiem

jasny, soczysty, smaczny, oszałamiający kęs! Na pewno pokochasz przystawkę z pieczonego bakłażana na zimę z papryką i czosnkiem! Zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem słodko-kwaśnego. Okazuje się, że jest to mega przekąska do mięsa, ziemniaków i nie tylko. Na ucztach słoiki z półfabrykatem natychmiast odlatują!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
80 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić przekąskę z pieczonego bakłażana na zimę z papryką i czosnkiem? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Wszystkie warzywa dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Jaki jest najlepszy pieprz do użycia? Czerwone owoce są idealne, sałatka wygląda elegancko, jeśli użyjesz wielokolorowej papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W każdym strąku wykonaj nakłucia widelcem w kilku miejscach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z bakłażana odetnij & quot; ogony & quot; z obu stron. Pokrój niebieskie koła o średniej grubości (około 0,7-0,8 mm).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, smaż paprykę z każdej strony, aż uzyskasz ładny złoty odcień. Lepiej jest używać patelni z wysokimi krawędziami, ponieważ podczas smażenia powstaje dużo rozprysków. W razie potrzeby przykryj paprykę okresowo pokrywką, aby nie poparzyć się gorącym olejem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po papryce podsmaż bakłażany, aż będą ugotowane w ten sam sposób po obu stronach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek obrać i opłukać razem z ostrą papryką w czystej wodzie. Wyślij czosnek i chili do miski blendera, wszystko posiekaj. Przełóż na mały talerz, dodaj ocet, cukier i sól. Wymieszać. Pozostaw na pięć minut, w tym czasie sól i cukier powinny się rozpuścić, ponownie wymieszaj. Ilość pieprzu, czosnku, soli, cukru i octu można nieco dostosować do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz każdą paprykę w marynacie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż jedną warstwę w sterylnym słoiku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zanurz również krążki bakłażana w słodko-kwaśnej mieszance.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kolejną warstwę po pieprzu. Powtarzaj warstwa po warstwie, aż napełnisz słoiki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na dnie dużego rondla wyłożyć ręcznik kuchenny, ustawić słoiki, wlać ciepłą wodę & quot; na wieszaki & quot;. Umieść na dużym ogniu, po zagotowaniu zmniejsz płomień i sterylizuj obrabiany przedmiot przez około 15 minut. Opuszczam pokrywki do garnka we wrzącej wodzie na dwie lub trzy minuty, a następnie wyjmuję je widelcem i przykrywam słoiki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamknij słoiki pokrywkami, Odwróć górę do dołu, zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie usuń bakłażany z papryką w wystarczająco chłodnym miejscu do długotrwałego przechowywania. Moje słoiki stoją w lodówce na dolnej półce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tydzień później nakręciliśmy pierwszą próbkę przekąski ze smażonego bakłażana. Niesamowicie pyszne!

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy