kotlety smażone a potem zapiekane z sosem

Kiedy kotlety i sos są w piekarniku, powstaje delikatny Duet. Kotlety są ulubionym daniem wszystkich, wywołując radość i przyjemność, gdy pojawiają się na stole. A jeśli ugotujesz kotlety w piekarniku i upieczesz je z sosem, otrzymasz zaskakująco smaczne i delikatne danie. Jeszcze! Kotlety gotowano na parze w sosie, nasycano sokiem... pyszne, niezwykłe!
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 24 % 7 g
187 kcal
IG: 43 / 29 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrać bułkę i namoczyć w mleku

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Uformuj paszteciki i zwiń w mąkę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso mielone wraz z namoczoną bułką, przepuść jedną cebulę przez maszynę do mięsa. Dodaj jajko, nie zapomnij soli i pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i drobno posiekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kotlety lekko usmażyć na oleju roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podsmaż cebulę na oleju roślinnym wraz z pastą tomot. dodaj wodę. Doprowadzić do wrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złóż kotlety w ceramiczną formę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mąkę rozcieńczyć niewielką ilością wody i wlać do sosu. Wlać ciągle mieszając. Gotuj, aż pojawią się bąbelki, gotuj z ciągłym mieszaniem. Sos nie zapomnij dodać soli. Możesz dodać ulubione przyprawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej kotlety sosem i włóż do piekarnika. Robię w formie ceramicznej, więc wkładam do zimnego piekarnika, a następnie włączam ogrzewanie. W tym trybie kotlety dusić przez około godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zdobądź naczynie i możesz je rozłożyć na porcje.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe kotlety można podawać z dowolnym dodatkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy