mintaj smażony w cieście z mąką
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Rozmrozić filety z mintaja i pokroić na duże kawałki.
Krok 3:
Rozbij jajko do głębokiej miski, wlej sól i czarny pieprz. Ubij jajko z przyprawami trzepaczką.
Krok 4:
Wsyp mąkę, zmiel trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 5:
Uzyskuje się ciasto o konsystencji podobnej do gęstej śmietany.
Krok 6:
Zanurz kawałki ryby w cieście.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię olejem, ułóż rybę i smaż z obu stron na złoty kolor.
Krok 8:
Połóż smażonego mintaja na talerzu, podawaj na ciepło z dodatkiem warzyw lub zbóż. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g