mintaj smażony w cieście z mąką

mintaj jest szybko smażony, okazuje się miękki i soczysty. Do mintaja w cieście można podawać gotowane młode ziemniaki, kaszę gryczaną lub jęczmienną. Ryba w tym wykonaniu jest bardzo smaczna i co najważniejsze nie zawiera Kości.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 15 % 5 g
206 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić filety z mintaja i pokroić na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajko do głębokiej miski, wlej sól i czarny pieprz. Ubij jajko z przyprawami trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wsyp mąkę, zmiel trzepaczką, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uzyskuje się ciasto o konsystencji podobnej do gęstej śmietany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz kawałki ryby w cieście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię olejem, ułóż rybę i smaż z obu stron na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż smażonego mintaja na talerzu, podawaj na ciepło z dodatkiem warzyw lub zbóż. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy