tortille na mące z wodą smażone na patelni
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
z mąki, ciepłej wody drożdżowej i soli zagnieść ciasto i pozostawić na 30-40 min.
rozwałkuj ciasto na bardzo cienką warstwę, posmaruj masłem i zwiń za pomocą cienkiego wałka do ciasta.
Wytnij wzdłuż na 2 paski, które zwiń w kółka. Schowaj i ściśnij końce pasków. Lekko dociśnij, rozwałkuj, robiąc dziurę w środku i pozostaw na 10-15 minut.
smażyć na średnim ogniu na oleju roślinnym z obu stron.
gotowe tortille można posypać cukrem pudrem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g