tortille na mące z wodą smażone na patelni

bardzo smaczne tortille tworzą wspaniałe towarzystwo herbaty! Oryginalność gotowania Bardzo smaczne tortille na patelni, zwłaszcza na gorąco.
StigmaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 75 % 44 g
270 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

z mąki, ciepłej wody drożdżowej i soli zagnieść ciasto i pozostawić na 30-40 min.

rozwałkuj ciasto na bardzo cienką warstwę, posmaruj masłem i zwiń za pomocą cienkiego wałka do ciasta.

Wytnij wzdłuż na 2 paski, które zwiń w kółka. Schowaj i ściśnij końce pasków. Lekko dociśnij, rozwałkuj, robiąc dziurę w środku i pozostaw na 10-15 minut.

smażyć na średnim ogniu na oleju roślinnym z obu stron.

gotowe tortille można posypać cukrem pudrem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy