smażone placki z ziemniakami z ciasta drożdżowego na patelni

bardzo smaczne chude placki na bulionie ziemniaczanym . Smażone placki na bulionie ziemniaczanym są bardzo smaczne i nie są gorsze od placków na mleku. Smażone placki według tego przepisu można gotować nawet na czczo.
Ir_naAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 70 % 30 g
213 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw zrobiłem nadzienie.Obierałem ziemniaki i dobrze je umyłem. Następnie pokroić na kawałki, włożyć do rondla i zalać wodą. Ziemniaki gotowano w osolonej wodzie. Następnie obierałem cebulę, kroiłem i smażyłem do miękkości i złotego koloru na oleju roślinnym. Z gotowych ziemniaków spuściłem bulion do osobnego pojemnika, na którym przygotowałem ciasto. Gotowe ziemniaki rozgniecione. Dodałem smażoną cebulę i wszystko dobrze wymieszałem. Nadzienie jest gotowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie przystąpiłem do robienia ciasta. W głębokiej misce wlej ciepły bulion ziemniaczany, a następnie dodaj sól, cukier, świeże drożdże, olej roślinny, wymieszaj składniki łyżką. Do przygotowanej płynnej mieszanki stopniowo dodawano przesianą mąkę. I zagniatał do stanu miękkiego, lekko lepkiego ciasta. Gotowe ciasto nadal zagniatało olejem słonecznikowym i umieściło w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, zacząłem formować ciasta. Gotowe chude ciasto podzielono na pół, każdą połowę zwinięto w opaskę uciskową, a następnie podzielono na kawałki, każdy kawałek zwinięto w kulkę. Kulki rozwałkowały się na tortille. Na środku położyłem nadzienie z tłuczonych ziemniaków. Połączyłem krawędzie i dobrze uszczypnąłem w kształcie łodzi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażone placki w dobrze rozgrzanym oleju roślinnym na umiarkowanym ogniu z obu stron na złoty złoty kolor. Poziom oleju na patelni powinien sięgać połowy wysokości pasztecika. Przed smażeniem ciasta sprawdzałem rozgrzanie oleju za pomocą małego kawałka ciasta. Gdy kawałek się zarumieni, możesz zacząć smażyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe placki w razie potrzeby można ułożyć na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju (nie zrobiłem tego), a następnie przenieść na talerz i można go podawać na gorąco. Mam nadzieję, że ci się spodoba! Smacznego!

ciasto jest uniwersalne, idealne nie tylko do robienia smażonych ciast, ale także do innych wypieków, takich jak na przykład chleb serowy, echpochmak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy