cukinia smażona z czosnkiem, pomidorami i kwaśną śmietaną

Prosta, pyszna cukinia na przekąskę! Przygotowanie potrawy zajęło nam 20 minut, z czego 15 minut na smażenie cukinii i 5 minut na dekorowanie ciast. Możesz natychmiast ugotować więcej takich cukinii, aby wystarczyło dla wszystkich!
KykolkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 46 % 6 g
82 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

w kuchni mołdawskiej dania ze świeżej cukinii przygotowywane są prawie przez cały rok w różnych odmianach. Chcę zaoferować Ci przepis kulinarny, który zakorzenił się w naszej rodzinie od bardzo dawna. Jest częstym gościem nie tylko na naszym świątecznym stole, ale także na co dzień. Danie przygotowuje się w dwóch etapach. Cukinia obrana, pokrojona w plastry o średniej grubości, obtocz obficie w mące z obu stron i usmaż na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni z grubym dnem. Osobno przygotowujemy sos czosnkowy. Do śmietany dodajemy umyte i drobno posiekane świeże zioła (koperek daje dobre połączenie smakowe) i wysyłamy obrany posiekany czosnek. Posolić. Wymieszać. A teraz faktyczne przygotowanie ciast: posmaruj cukinię sosem i połóż na nim świeżego pomidora, również pokrojonego w cienkie plasterki. Ponownie posmaruj sosem i ponownie cukinią. Na wierzchu posmaruj cukinię sosem i udekoruj ziołami. Cukinia jest smażona na zimno jako przekąska. Przygotowuję to danie na stole noworocznym, wcześniej (latem) zamrażając pokrojoną cukinię. Musisz smażyć mrożoną cukinię bez wstępnego rozmrażania. Jasne, eleganckie, letnie jedzenie ozdobi Twój stół w Ferie Zimowe. Niech nasze ciasto z cukinii trochę nasączy, aby stały się jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste. Jak pokazuje moja wieloletnia praktyka, takie jadalne danie warzywne stanie się jednym z najbardziej poszukiwanych wśród innych potraw na świątecznym stole, szczególnie w sezonie zimowym. Jeśli nie masz czasu na zamrożenie cukinii od lata, możesz je kupić w sklepie o każdej porze roku. Jest w tym kolejny duży plus tego przepisu - jest zawsze aktualny. Uwielbiam to danie nie tylko dla mnie i mojej rodziny, ale także dla moich wielu przyjaciół, którzy często odwiedzają nas, aby wspólnie zorganizować uroczyste wydarzenie. Jestem pewien, że to danie docenisz na najwyższym poziomie! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy