serniki z kaszą manną i twarogiem smażone na patelni

pyszny i zdrowy deser, jak w dzieciństwie! Uwielbiam serniki na śniadanie ze skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. Ze względu na wysoką zawartość twarogu są dość przydatne. Jest to opcja, gdy jest zarówno smaczna, jak i zdrowa. I gotowane na kaszy manny są również bardzo delikatne. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 12 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 56 % 30 g
276 kcal
IG: 0 / 27 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W misce do robienia serników rozbij jajko i dodaj twaróg. Używam zwykłego, kupionego w sklepie twarogu w paczce. Nie ma w nim dużych ziaren, więc dania z niego są bardzo delikatne. Jeśli weźmiesz domowy twaróg, należy go przepuścić przez sito lub zmielić za pomocą blendera zanurzeniowego, aby stał się bardziej jednorodny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj trochę cukru do masy twarogowej. Słodycz można dostosować do własnych upodobań.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj sodę i semolinę. Dobrze wymieszaj całą masę. Ciasto na serniki stanie się dość gęste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na małym talerzu wsyp trochę mąki do zwinięcia. Wlej zimną wodę do kubka. Za pomocą mokrej łyżki weź trochę ciasta twarogowego i włóż do mąki. Następnie zwiń ręce w mące i uformuj serniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż serniki. Smaż je przez 2-3 minuty z jednej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie kolejne 2-3 minuty po drugiej stronie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż gotowe serniki na ręcznikach papierowych, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Przygotuj śmietanę, dżem lub mleko skondensowane na serniki. Miłego poczęstunku!

do robienia serników nie używaj mocno wilgotnego, mokrego twarogu. Jeśli jest tylko taki, należy go zawiesić w gazie i pozwolić, aby nadmiar płynu spłynął przez pół godziny. Ale zawartość tłuszczu w twarogu wcale nie jest ważna. Będą pochodzić absolutnie z każdego. Tutaj już zależy wyłącznie od osobistych preferencji.
do serników, dla urozmaicenia smaku, możesz dodać rodzynki, orzechy lub posiekane suszone owoce.
nawiasem mówiąc, uformowane serniki można zamrozić. Na przykład przygotuj porcję 2 lub 3 razy większą. Uformuj serniki i zamroź je, układając na desce do krojenia. Włóż zamrożone serniki do torby i przechowuj w zamrażarce. A jeśli to konieczne, umieść je na patelni i ugotuj na małym ogniu.
W ten sposób możesz zaoszczędzić czas na ich gotowanie w inne dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy