skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W misce do robienia serników rozbij jajko i dodaj twaróg. Używam zwykłego, kupionego w sklepie twarogu w paczce. Nie ma w nim dużych ziaren, więc dania z niego są bardzo delikatne. Jeśli weźmiesz domowy twaróg, należy go przepuścić przez sito lub zmielić za pomocą blendera zanurzeniowego, aby stał się bardziej jednorodny.
Krok 2:
Dodaj trochę cukru do masy twarogowej. Słodycz można dostosować do własnych upodobań.
Krok 3:
Następnie dodaj sodę i semolinę. Dobrze wymieszaj całą masę. Ciasto na serniki stanie się dość gęste.
Krok 4:
Na małym talerzu wsyp trochę mąki do zwinięcia. Wlej zimną wodę do kubka. Za pomocą mokrej łyżki weź trochę ciasta twarogowego i włóż do mąki. Następnie zwiń ręce w mące i uformuj serniki.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż serniki. Smaż je przez 2-3 minuty z jednej strony.
Krok 6:
Następnie kolejne 2-3 minuty po drugiej stronie.
Krok 7:
Połóż gotowe serniki na ręcznikach papierowych, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Przygotuj śmietanę, dżem lub mleko skondensowane na serniki. Miłego poczęstunku!
do robienia serników nie używaj mocno wilgotnego, mokrego twarogu. Jeśli jest tylko taki, należy go zawiesić w gazie i pozwolić, aby nadmiar płynu spłynął przez pół godziny. Ale zawartość tłuszczu w twarogu wcale nie jest ważna. Będą pochodzić absolutnie z każdego. Tutaj już zależy wyłącznie od osobistych preferencji.
do serników, dla urozmaicenia smaku, możesz dodać rodzynki, orzechy lub posiekane suszone owoce.
nawiasem mówiąc, uformowane serniki można zamrozić. Na przykład przygotuj porcję 2 lub 3 razy większą. Uformuj serniki i zamroź je, układając na desce do krojenia. Włóż zamrożone serniki do torby i przechowuj w zamrażarce. A jeśli to konieczne, umieść je na patelni i ugotuj na małym ogniu.
W ten sposób możesz zaoszczędzić czas na ich gotowanie w inne dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g