smażone krewetki w skorupce z czosnkiem

szykowna i niesamowicie pyszna przekąska z krewetek! Doskonałe jako samodzielne danie i jako dodatek do szklanki zimnego piwa lub kieliszka białego wina. Idealny jako lekka przekąska. Jasne, bogate i pożywne!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 18 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 6 % 2 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Krewetki rozmrozić w temperaturze pokojowej. Opłucz pod bieżącą wodą w durszlaku, pozostaw nadmiar płynu do spuszczenia. Dobrze umyj dwa nieobrane ząbki czosnku, obierz pozostałe dwa ząbki i drobno posiekaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny (olej można również użyć oliwy z oliwek.) Wrzucić krewetki na patelnię, posolić, dodać nieobrany czosnek, pieprz czerwony mielony i ziele angielskie. Dobrze wszystko wymieszaj. Na tym etapie gotowania możesz użyć suchej bazylii lub oregano, rozmarynu i innych ulubionych przypraw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy krewetki zaczną się rumienić, dodaj drobno posiekany czosnek i mieszając gotować przez około jedną do dwóch minut. Bardzo ważne jest, aby nie prześwietlać krewetek na dużym ogniu, w przeciwnym razie delikatne mięso może stać się gumowate i twarde.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę do krewetek, skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i wszystko dobrze wymieszaj. Zamiast piór szczypiorku można użyć szczypiorku lub drobno posiekać szalotki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż gotowe krewetki na talerzu, polej aromatycznym masłem czosnkowym na wierzchu i udekoruj świeżą gałązką rozmarynu lub tymianku. Bardzo smaczne zarówno na zimno, jak i na gorąco.

istnieje ogromna różnorodność potraw z krewetkami. Jeśli goście są na wyciągnięcie ręki lub musisz ugotować coś oryginalnego i wyjątkowego, podanie krewetek na stole będzie świetnym pomysłem, zwłaszcza że ich przygotowanie zwykle zajmuje bardzo mało czasu.

krewetki mają wiele korzystnych właściwości, a jednocześnie mają delikatny i bogaty smak.

mięso z krewetek zawiera jod, białka i różne pierwiastki śladowe. Dietetycy zalecają spożywanie owoców morza, w tym krewetek, raz lub dwa razy w tygodniu.

w tym przepisie możesz użyć dowolnych krewetek: królewskich, tygrysich lub zwykłych. Im mniejsze krewetki, tym szybciej się ugotują.

podawaj wodę cytrynową i serwetki z gotowym daniem, aby spłukać palce po oczyszczeniu krewetek ze skorupy. Pozwoli to usunąć zapach owoców morza z rąk. Aby to zrobić, wlej zimną wodę do głębokiej miski, dodaj sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, wrzuć kawałek cytrusów dla piękna i podawaj z krewetkami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy