skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krewetki rozmrozić w temperaturze pokojowej. Opłucz pod bieżącą wodą w durszlaku, pozostaw nadmiar płynu do spuszczenia. Dobrze umyj dwa nieobrane ząbki czosnku, obierz pozostałe dwa ząbki i drobno posiekaj.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej olej roślinny (olej można również użyć oliwy z oliwek.) Wrzucić krewetki na patelnię, posolić, dodać nieobrany czosnek, pieprz czerwony mielony i ziele angielskie. Dobrze wszystko wymieszaj. Na tym etapie gotowania możesz użyć suchej bazylii lub oregano, rozmarynu i innych ulubionych przypraw.
Krok 3:
Gdy krewetki zaczną się rumienić, dodaj drobno posiekany czosnek i mieszając gotować przez około jedną do dwóch minut. Bardzo ważne jest, aby nie prześwietlać krewetek na dużym ogniu, w przeciwnym razie delikatne mięso może stać się gumowate i twarde.
Krok 4:
Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę do krewetek, skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i wszystko dobrze wymieszaj. Zamiast piór szczypiorku można użyć szczypiorku lub drobno posiekać szalotki.
Krok 5:
Ułóż gotowe krewetki na talerzu, polej aromatycznym masłem czosnkowym na wierzchu i udekoruj świeżą gałązką rozmarynu lub tymianku. Bardzo smaczne zarówno na zimno, jak i na gorąco.
istnieje ogromna różnorodność potraw z krewetkami. Jeśli goście są na wyciągnięcie ręki lub musisz ugotować coś oryginalnego i wyjątkowego, podanie krewetek na stole będzie świetnym pomysłem, zwłaszcza że ich przygotowanie zwykle zajmuje bardzo mało czasu.
krewetki mają wiele korzystnych właściwości, a jednocześnie mają delikatny i bogaty smak.
mięso z krewetek zawiera jod, białka i różne pierwiastki śladowe. Dietetycy zalecają spożywanie owoców morza, w tym krewetek, raz lub dwa razy w tygodniu.
w tym przepisie możesz użyć dowolnych krewetek: królewskich, tygrysich lub zwykłych. Im mniejsze krewetki, tym szybciej się ugotują.
podawaj wodę cytrynową i serwetki z gotowym daniem, aby spłukać palce po oczyszczeniu krewetek ze skorupy. Pozwoli to usunąć zapach owoców morza z rąk. Aby to zrobić, wlej zimną wodę do głębokiej miski, dodaj sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, wrzuć kawałek cytrusów dla piękna i podawaj z krewetkami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g