skład / składniki
gotowanie krok po kroku
i od razu ujawnię sekret: aby Sum nie zamienił się w "meduzę" na patelni, należy ją namoczyć w słonej wodzie. Około 1 łyżka soli na 4 szklanki zimnej wody. Kładziemy tam steki (zwykle biorę środkową część ryby, a gdy trochę się rozmrozi, kroję na steki o grubości około centymetra 4). Ryby należy moczyć przez około dwie godziny.
następnie wyjmujemy kawałki z wody, pieprzymy i dobrze, nie żałując, zwijamy w mąkę. Nie trzeba solić – w końcu ryba została namoczona w solance.
włóż do dobrze rozgrzanego oleju i smaż, w żadnym wypadku nie przykrywając pokrywką. Lepiej, aby ogień nie był zbyt duży, aby ryba się nie przypaliła. Odwrócenie nie powinno być trudne. Ponieważ kawałki są zwykle duże, używam dwóch szpatułek.
podawaj na gorąco-tak smakuje lepiej. Przyjemny apetyt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sum - 126 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g