smażona Sum panierowana w mące na patelni

smażona sum to pyszna ryba z apetyczną skórką. Wszystko genialne jest proste. A ja sam cierpiałem przez lata, zamieniając doskonałą rybę w owsiankę, dopóki nie dowiedziałem się, w czym właściwie jest sól Sum-ryba jest bardzo smaczna. Niewiele osób lubi gotować, z wyjątkiem kotletów-niedoświadczona gospodyni rozpływa się na patelni tylko w galarecie. Spójrz jednak na moje zdjęcia - czy ten stek wygląda jak bezkształtna masa? Ale to proste!
ParraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 18 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 32 % 11 g
159 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

i od razu ujawnię sekret: aby Sum nie zamienił się w "meduzę" na patelni, należy ją namoczyć w słonej wodzie. Około 1 łyżka soli na 4 szklanki zimnej wody. Kładziemy tam steki (zwykle biorę środkową część ryby, a gdy trochę się rozmrozi, kroję na steki o grubości około centymetra 4). Ryby należy moczyć przez około dwie godziny.
następnie wyjmujemy kawałki z wody, pieprzymy i dobrze, nie żałując, zwijamy w mąkę. Nie trzeba solić – w końcu ryba została namoczona w solance.
włóż do dobrze rozgrzanego oleju i smaż, w żadnym wypadku nie przykrywając pokrywką. Lepiej, aby ogień nie był zbyt duży, aby ryba się nie przypaliła. Odwrócenie nie powinno być trudne. Ponieważ kawałki są zwykle duże, używam dwóch szpatułek.
podawaj na gorąco-tak smakuje lepiej. Przyjemny apetyt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sum - 126   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy