placki z fasolą smażone z ciasta drożdżowego na patelni

pyszne, złote paszteciki z najprostszych potraw. Bujne, złote, zwiewne ciasta zachwycą Cię delikatnym, bogatym smakiem i oryginalnym nadzieniem z fasoli i warzyw. Aby przygotować te ciasta, potrzebujesz najprostszych produktów, które każdy kucharz znajdzie w kuchni.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 52 % 27 g
węglowodany 38 % 20 g
333 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

do nadzienia potrzebujemy czerwonej fasoli, należy ją dokładnie spłukać i zalać zimną wodą, najlepiej robić to przez noc. Następnego dnia przed gotowaniem ponownie dobrze spłucz fasolę, zalej zimną wodą. I ugotujemy fasolę do miękkości, zwykle proces ten zajmuje około godziny. Na samym końcu gotowania fasolę należy posolić do smaku. Dobrze ugotowaną fasolę wrzucamy do durszlaka, aby nadmiar płynu był szklany. Oczyść warzywa, umyj. Posiekaj cebulę i smaż na dowolnym oleju, aż będzie miękka i złocista. Marchewki mielimy przez grubą tarkę i wysyłamy na patelnię do cebuli, smażymy warzywa przez dziesięć minut, aż będą miękkie. Puree fasolę z tłuczkiem, można przepuścić przez maszynkę do mięsa, to zależy od Ciebie. Dodaj do niego smażone warzywa. Nadzienie wyrównujemy do soli, doprawiamy czarnym pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku. Aby uzyskać najlepszy smak, do nadzienia można dodać trochę zmiękczonego masła. Dokładnie pocieramy nadzienie.
ciasto można przygotować na wodzie lub mleku, nie wpłynie to na smak ciast. W ciepłym mleku lub wodzie należy rozcieńczyć cukier i drożdże, odstawić ciasto na dziesięć minut. Następnie dodaj sól, 4 łyżki oleju roślinnego do ciasta, mieszaj, aż sól się rozpuści. Dodaj mąkę i zagniataj nieprzywierające, miękkie ciasto. Przykryj naczynia ciastem i wyjmij w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie ciasto podwoi się. Ugniatamy ciasto przez około pięć minut na stole posypanym mąką i dzielimy je na identyczne kulki. Z każdej kulki rękami lub wałkiem do ciasta formujemy ciasta o grubości około pół centymetra. Na środku każdego ciasta kładziemy nadzienie i tworzymy zgrabne ciasta. Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym smażyć placki ze wszystkich stron na piękny, złoty kolor.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy