smażony Lin

jak pysznie ugotować rybę rzeczną? Dowiedz się z tego przepisu! Smażony Lin-danie jest jednocześnie proste, obfite i smaczne. Główną cechą tej ryby rzecznej jest smaczne i gęste mięso, więc prawie niemożliwe jest zepsucie takiej ryby. Zastosowanie wina do gotowania doda wyrafinowanej nuty rybom, a przyprawy sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i apetyczne. Dobra opcja na rodzinny obiad.
TATYNAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 43 % 10 g
179 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

oczyść rybę z łusek, Usuń niejadalne wnętrze i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Następnie przetrzyj tusze ryb papierowymi serwetkami.

w małym talerzu wymieszaj sól i wszelkie suche przyprawy(możesz kupić gotową mieszankę przypraw rybnych w sklepie). Wymieszaj ze sobą i dobrze zetrzyj linę ze wszystkich stron, wchodząc również do wnętrza ryby.

następnie umieść patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, wlej oliwę z oliwek i podgrzej. Włóż tusze lin do rozgrzanego oleju i smaż rybę przez kilka minut na złoty kolor, najpierw z jednej strony, a następnie odwróć na drugą. Następnie włóż rybę do piekarnika bezpośrednio na tej patelni.

włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.

na patelnię z pozostałą oliwą z oliwek, na której smażono rybę, włóż posiekaną cebulę. Dodaj trochę mąki i zmieloną paprykę. Podgrzej całą tę mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając drewnianą szpatułką, aby mąka się nie przypaliła. Następnie wlej wino (najlepiej odmiany suche) na patelnię, dobrze wymieszaj i gotuj sos na małym ogniu bez przykrycia, aż alkohol wyparuje.

czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać.

pietruszkę również opłucz, osusz i drobno posiekaj.

w moździerzu umieść posiekane zioła i czosnek, sufit. Następnie dodaj tę mieszaninę do patelni z sosem. Dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.

skropić gotowanym sosem na bazie wina i przypraw smażone tusze Lin.

włóż rybę do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, aby ryba osiągnęła pełną gotowość i nasiąkła sosem.

Przenieś gotowy lin na piękne danie i podawaj na poduszce świeżych ziół, udekoruj cytryną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g

Podobne przepisy