skład / składniki
metoda gotowania
oczyść rybę z łusek, Usuń niejadalne wnętrze i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Następnie przetrzyj tusze ryb papierowymi serwetkami.
w małym talerzu wymieszaj sól i wszelkie suche przyprawy(możesz kupić gotową mieszankę przypraw rybnych w sklepie). Wymieszaj ze sobą i dobrze zetrzyj linę ze wszystkich stron, wchodząc również do wnętrza ryby.
następnie umieść patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, wlej oliwę z oliwek i podgrzej. Włóż tusze lin do rozgrzanego oleju i smaż rybę przez kilka minut na złoty kolor, najpierw z jednej strony, a następnie odwróć na drugą. Następnie włóż rybę do piekarnika bezpośrednio na tej patelni.
włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.
na patelnię z pozostałą oliwą z oliwek, na której smażono rybę, włóż posiekaną cebulę. Dodaj trochę mąki i zmieloną paprykę. Podgrzej całą tę mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając drewnianą szpatułką, aby mąka się nie przypaliła. Następnie wlej wino (najlepiej odmiany suche) na patelnię, dobrze wymieszaj i gotuj sos na małym ogniu bez przykrycia, aż alkohol wyparuje.
czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać.
pietruszkę również opłucz, osusz i drobno posiekaj.
w moździerzu umieść posiekane zioła i czosnek, sufit. Następnie dodaj tę mieszaninę do patelni z sosem. Dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.
skropić gotowanym sosem na bazie wina i przypraw smażone tusze Lin.
włóż rybę do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, aby ryba osiągnęła pełną gotowość i nasiąkła sosem.
Przenieś gotowy lin na piękne danie i podawaj na poduszce świeżych ziół, udekoruj cytryną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g