flądra pieczona w piekarniku

przyjemne danie rybne z nutami cytrusowymi! Flądra smażona w piekarniku to dość proste i łatwe do przygotowania danie, które jest również bardzo przydatne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ze względu na to, że ryba spędza minimum czasu w piekarniku, okazuje się soczysta i bardzo delikatna. Smażone plasterki cytryny nadają pikantny smak i przyjemny cytrusowy aromat.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 13 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 5 % 1 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

aby uzyskać równomierne pieczenie i bardziej soczysty wynik, flądrę należy upiec w już nagrzanym piekarniku. Dlatego przede wszystkim włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 200-220 stopni Celsjusza. To właśnie ta temperatura pomoże nam szybciej ugotować rybę, a jednocześnie jej nie wysuszyć.

następnie bierzemy flądrę. Najlepiej oczywiście, jeśli ryba jest świeża, ale możesz kupić lody. Następnie należy go najpierw rozmrozić. Wybierając ryby, zwróć uwagę na kolor brzucha i głowy flądry - nie powinny mieć plam żółtawych lub zardzewiałych. Jeśli są plamy, może to wskazywać na nieświeżość ryby lub jej zamrożenie, co w przyszłości nada gotowemu daniu nieprzyjemny smak.

tusza niewoli jest skrobana nożem, aby usunąć osad mułu. Wykonujemy nacięcie z boku płetwy, rozrywając jej brzuch i ostrożnie oczyszczamy wnętrze ryby, starając się nie pęknąć pęcherzyka żółciowego. Następnie dokładnie spłucz rybę pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi.

myjemy wszystkie warzywa z brudu i kurzu i suszymy, rozkładając je na ręcznikach papierowych. Następnie pokrój go. Dokładnie przetrzyj umytą i wypatroszoną flądrę solą morską i ziołami, ostrożnie traktując wewnętrzną jamę ryby i skórę na zewnątrz.

kładziemy flądrę na blasze do pieczenia i posypujemy ją oliwą ze wszystkich stron. Wkładamy blachę do pieczenia z rybą do już nagrzanego piekarnika. Piecz flądrę ciemną skórą do góry przez 10-15 minut, aż będzie całkowicie ugotowana.

myjemy cytrynę, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy w kółka. Następnie podpalamy małą patelnię, podgrzewamy ją i smażymy plasterki cytryny na średnim ogniu bez dodawania oleju, aż zaczną czernieć.

połóż gotową smażoną flądrę na talerzu i połóż na niej smażone plasterki cytryny. Podajemy z jakimś sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal/100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano świeże - 25   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Szałwia świeża - 58   kcal/100g

Podobne przepisy