skład / składniki
metoda gotowania
aby uzyskać równomierne pieczenie i bardziej soczysty wynik, flądrę należy upiec w już nagrzanym piekarniku. Dlatego przede wszystkim włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 200-220 stopni Celsjusza. To właśnie ta temperatura pomoże nam szybciej ugotować rybę, a jednocześnie jej nie wysuszyć.
następnie bierzemy flądrę. Najlepiej oczywiście, jeśli ryba jest świeża, ale możesz kupić lody. Następnie należy go najpierw rozmrozić. Wybierając ryby, zwróć uwagę na kolor brzucha i głowy flądry - nie powinny mieć plam żółtawych lub zardzewiałych. Jeśli są plamy, może to wskazywać na nieświeżość ryby lub jej zamrożenie, co w przyszłości nada gotowemu daniu nieprzyjemny smak.
tusza niewoli jest skrobana nożem, aby usunąć osad mułu. Wykonujemy nacięcie z boku płetwy, rozrywając jej brzuch i ostrożnie oczyszczamy wnętrze ryby, starając się nie pęknąć pęcherzyka żółciowego. Następnie dokładnie spłucz rybę pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi.
myjemy wszystkie warzywa z brudu i kurzu i suszymy, rozkładając je na ręcznikach papierowych. Następnie pokrój go. Dokładnie przetrzyj umytą i wypatroszoną flądrę solą morską i ziołami, ostrożnie traktując wewnętrzną jamę ryby i skórę na zewnątrz.
kładziemy flądrę na blasze do pieczenia i posypujemy ją oliwą ze wszystkich stron. Wkładamy blachę do pieczenia z rybą do już nagrzanego piekarnika. Piecz flądrę ciemną skórą do góry przez 10-15 minut, aż będzie całkowicie ugotowana.
myjemy cytrynę, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy w kółka. Następnie podpalamy małą patelnię, podgrzewamy ją i smażymy plasterki cytryny na średnim ogniu bez dodawania oleju, aż zaczną czernieć.
połóż gotową smażoną flądrę na talerzu i połóż na niej smażone plasterki cytryny. Podajemy z jakimś sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal/100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano świeże - 25 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g