pieczona flądra w mące

soczysta i delikatna ryba z chrupiącą skórką! Smażona flądra w mące jest rumiana i chrupiąca, dzięki czemu ma piękny reprezentacyjny wygląd. Jednocześnie mięso flądry pozostaje miękkie, soczyste i niesamowicie delikatne. To danie jest idealne na obiad lub lunch. Może być również podawany jako przepyszna zimna przekąska na jakimś bufecie.
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 26 % 8 g
180 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Dokładnie spłucz filet z flądry (tylko go potrzebujesz) pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie połóż rybę na desce do krojenia i pokrój szczególnie duże kawałki, które nie są średnie, aby były bardziej równomiernie ugotowane i nie były rozmoczone w środku. Następnie przenieś kawałki flądry do głębokiego pojemnika i zalej je mlekiem o temperaturze pokojowej. W takim przypadku mleko powinno pokrywać wszystkie filety rybne. Jeśli tak się nie stanie, w tym przypadku powinieneś poszukać wygodniejszego pojemnika lub wlać więcej mleka. A następnie pozostaw rybę w mleku na około 10 minut.

2. W misce lub innym pojemniku wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą, dodaj proszek do pieczenia i trochę soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki. Pokrój masło na małe kawałki, włóż do suchej mieszanki i zmiel na lekko tłuste okruchy.

4. Wlej olej roślinny na głęboką patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką i podgrzej. Sprawdź gotowość oleju do smażenia, wrzucając do niego kromkę chleba. Jeśli zacznie syczeć i pienić się, możesz przejść bezpośrednio do smażenia flądry.

5. Wrzuć filety rybne do durszlaka, aby spuścić mleko. Następnie zwiń każdy kawałek wcześniej przygotowanej suchej mieszanki, pokrywając nim rybę ze wszystkich stron. Strząśnij nadmiar panierki i wrzuć do wrzącego oleju roślinnego. Smaż filety rybne z jednej strony na złoty kolor przez około kilka minut. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż również na złoty kolor. Połóż smażone kawałki ryby na kilkakrotnie złożonych ręcznikach papierowych, aby wchłonął nadmiar oleju.

podawaj pieczoną flądrę w mieszance mąki na gorąco, dekorując klinami cytryny i gałązkami świeżych ziół. Jako dodatek możesz podać pieczone lub gotowane ziemniaki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal/100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy