skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie spłucz filet z flądry (tylko go potrzebujesz) pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie połóż rybę na desce do krojenia i pokrój szczególnie duże kawałki, które nie są średnie, aby były bardziej równomiernie ugotowane i nie były rozmoczone w środku. Następnie przenieś kawałki flądry do głębokiego pojemnika i zalej je mlekiem o temperaturze pokojowej. W takim przypadku mleko powinno pokrywać wszystkie filety rybne. Jeśli tak się nie stanie, w tym przypadku powinieneś poszukać wygodniejszego pojemnika lub wlać więcej mleka. A następnie pozostaw rybę w mleku na około 10 minut.
2. W misce lub innym pojemniku wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą, dodaj proszek do pieczenia i trochę soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki. Pokrój masło na małe kawałki, włóż do suchej mieszanki i zmiel na lekko tłuste okruchy.
4. Wlej olej roślinny na głęboką patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką i podgrzej. Sprawdź gotowość oleju do smażenia, wrzucając do niego kromkę chleba. Jeśli zacznie syczeć i pienić się, możesz przejść bezpośrednio do smażenia flądry.
5. Wrzuć filety rybne do durszlaka, aby spuścić mleko. Następnie zwiń każdy kawałek wcześniej przygotowanej suchej mieszanki, pokrywając nim rybę ze wszystkich stron. Strząśnij nadmiar panierki i wrzuć do wrzącego oleju roślinnego. Smaż filety rybne z jednej strony na złoty kolor przez około kilka minut. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż również na złoty kolor. Połóż smażone kawałki ryby na kilkakrotnie złożonych ręcznikach papierowych, aby wchłonął nadmiar oleju.
podawaj pieczoną flądrę w mieszance mąki na gorąco, dekorując klinami cytryny i gałązkami świeżych ziół. Jako dodatek możesz podać pieczone lub gotowane ziemniaki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal/100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g