smażone placki na kefirze z ziemniakami i grzybami

zgodnie z tym przepisem przygotujemy ciasto bez drożdży. Przygotowanie dmuchanego ciasta kefirowego na smażone placki jest bardzo proste i szybkie.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 64 % 23 g
186 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Wcześniej ugotuj tłuczone ziemniaki. Smażyć grzyby na średnim ogniu na patelni bez oleju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij korzenie zielonej cebuli i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz ziemniaki, grzyby i cebulę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj w jednorodną masę. Nadzienie jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowanie ciasta na kefir. Rozbij jajko kurze do pojemnika, dodaj cukier, sól, sodę, wlej kefir i olej roślinny. Wszystko wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do innej miski wsyp przesianą mąkę i masło, zetrzyj widelcem. Wlać kefir do mieszanki mąki i zagnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw łyżką, a następnie rękami, aby ciasto było gładkie. Ciasto przykryć szmatką i odstawić na 20-30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel gotowe ciasto na ciasta na porcje, uformuj z nich małe kółka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść nadzienie ziemniaczane i grzybowe na środku koła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zabezpiecz krawędzie i odwróć szew w dół.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób to ze wszystkimi półfabrykatami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlać olej roślinny na patelnię, podgrzać i ułożyć placki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smaż placki na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Po odwróceniu pasztecików na drugą stronę przykryj je pokrywką i kontynuuj smażenie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż gotowe smażone placki na talerzu z papierową serwetką. Następnie przenieś na patelnię i przykryj. Dzięki temu ciasta stają się bardziej delikatne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj gorące smażone placki z ziemniakami i grzybami ze śmietaną. Smacznego!

ciasta kefirowe najlepiej gotować na patelni, a nie w piekarniku. Są zaskakująco przewiewne, po prostu rozpływają się w ustach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy