skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Wcześniej ugotuj tłuczone ziemniaki. Smażyć grzyby na średnim ogniu na patelni bez oleju.
Krok 2:
Odetnij korzenie zielonej cebuli i drobno posiekaj.
Krok 3:
Połącz ziemniaki, grzyby i cebulę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj w jednorodną masę. Nadzienie jest gotowe.
Krok 4:
Gotowanie ciasta na kefir. Rozbij jajko kurze do pojemnika, dodaj cukier, sól, sodę, wlej kefir i olej roślinny. Wszystko wymieszać.
Krok 5:
Do innej miski wsyp przesianą mąkę i masło, zetrzyj widelcem. Wlać kefir do mieszanki mąki i zagnieść ciasto.
Krok 6:
Najpierw łyżką, a następnie rękami, aby ciasto było gładkie. Ciasto przykryć szmatką i odstawić na 20-30 minut.
Krok 7:
Podziel gotowe ciasto na ciasta na porcje, uformuj z nich małe kółka.
Krok 8:
Umieść nadzienie ziemniaczane i grzybowe na środku koła.
Krok 9:
Zabezpiecz krawędzie i odwróć szew w dół.
Krok 10:
Zrób to ze wszystkimi półfabrykatami.
Krok 11:
Wlać olej roślinny na patelnię, podgrzać i ułożyć placki.
Krok 12:
Smaż placki na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Po odwróceniu pasztecików na drugą stronę przykryj je pokrywką i kontynuuj smażenie.
Krok 13:
Połóż gotowe smażone placki na talerzu z papierową serwetką. Następnie przenieś na patelnię i przykryj. Dzięki temu ciasta stają się bardziej delikatne.
Krok 14:
Podawaj gorące smażone placki z ziemniakami i grzybami ze śmietaną. Smacznego!
ciasta kefirowe najlepiej gotować na patelni, a nie w piekarniku. Są zaskakująco przewiewne, po prostu rozpływają się w ustach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g