smażone bułki z cukinii z twarogiem i ziołami

twaróg można zastąpić mascarpone lub innym twarogiem. Miałem dwie młode cukinie w lodówce i postanowiłem ugotować im coś nowego. Właśnie z wizytą miała przyjść teściowa, która bardzo lubi twarożek, więc przepis powstał na podstawie naszych preferencji. Jak się okazało, twarożek doskonale komponuje się ze smażoną cukinią, a przystawka bardzo szybko odleciała ze stołu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 50 % 7 g
71 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię obrać i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. 2. Posyp cukinię solą i pieprzem i pozostaw na 30 minut. 3.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp cukinię solą i pieprzem i pozostaw na 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Farsz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przełóż czosnek przez prasę. Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj. Połącz twaróg, śmietanę, czosnek i zioła i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz twaróg, śmietanę, czosnek i zioła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń każdy talerz cukinii w mące.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I smaż na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj każdy plasterek cukinii równomiernie nadzieniem twarogowym i zwiń.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W ten sam sposób uformuj Pozostałe bułki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy