skład / składniki
metoda gotowania
jajka jagnięce i powinny być świeże (a im świeższe, tym lepiej) i koniecznie od młodego barana, dobrze umyj i połóż na dnie dużej miski. Następnie napełnij jajka mlekiem i pozostaw na trzy godziny.
kiedy minie ten czas, ponownie myjemy jajka, suszymy ręcznikami papierowymi, a następnie usuwamy folię. Następnie pokrój jajka na cienkie plasterki. Musisz ciąć tak cienko, jak to możliwe. Przenieś plastry jajek do miski, posyp solą, czarnym pieprzem, mieszanką ziół i gałką muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszaj rękami.
w osobnych miseczkach wkładamy:
- Mąkę, przesiać ją wcześniej,
- rozbijamy jajko i ubijamy widelcem lub trzepaczką-lekko,
- bułka tarta (lepiej, aby nie były większe, nie do końca w postaci proszku).
rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na dużym ogniu. Gdy olej jest wystarczająco gorący, panierujemy plastry jajek. Najpierw zwiń każdy plasterek w mące, następnie w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej, nie oszczędzając ich.
rozłóż panierowane plastry we wrzącym oleju i smaż z obu stron przez kilka minut - aż będą piękne złote. Dosłownie wystarczy 3-4 minuty. Gotowe jajka układamy na warstwie ręczników papierowych, aby nadmiar oleju został wchłonięty i ostatecznie były mniej tłuste.
podawaj jajka jagnięce z sałatką warzywną, świeżymi ziołami. Ponadto można je podawać z dodatkiem ziemniaków, płatków zbożowych, makaronu. Gotowe danie można również ozdobić plasterkami cytryny.
smacznego! I udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Jaja jagnięce - 230 kcal/100g