smażone jajka jagnięce

Przygotuj przysmak! Jest pyszny, jeśli zrobisz to dobrze! Smażone jajka jagnięce w cieście to prawdziwy przysmak. Przygotowanie ich nie jest trudne, ale ważne jest, aby były świeże i od młodego zwierzęcia. W każdym razie jajka należy najpierw namoczyć w mleku - ten środek pomoże pozbyć się możliwego nieprzyjemnego zapachu lub smaku. Ugotowane w ten sposób jajka jagnięce będą dobre jako przystawka. Ale podawane z przystawką, na przykład z ziemniaków lub dowolnego zboża, makaronu, pieczonych warzyw, będą doskonałym daniem głównym.
maasikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 27 % 8 g
192 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 50 min

jajka jagnięce i powinny być świeże (a im świeższe, tym lepiej) i koniecznie od młodego barana, dobrze umyj i połóż na dnie dużej miski. Następnie napełnij jajka mlekiem i pozostaw na trzy godziny.

kiedy minie ten czas, ponownie myjemy jajka, suszymy ręcznikami papierowymi, a następnie usuwamy folię. Następnie pokrój jajka na cienkie plasterki. Musisz ciąć tak cienko, jak to możliwe. Przenieś plastry jajek do miski, posyp solą, czarnym pieprzem, mieszanką ziół i gałką muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszaj rękami.

w osobnych miseczkach wkładamy:

- Mąkę, przesiać ją wcześniej,

- rozbijamy jajko i ubijamy widelcem lub trzepaczką-lekko,

- bułka tarta (lepiej, aby nie były większe, nie do końca w postaci proszku).

rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na dużym ogniu. Gdy olej jest wystarczająco gorący, panierujemy plastry jajek. Najpierw zwiń każdy plasterek w mące, następnie w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej, nie oszczędzając ich.

rozłóż panierowane plastry we wrzącym oleju i smaż z obu stron przez kilka minut - aż będą piękne złote. Dosłownie wystarczy 3-4 minuty. Gotowe jajka układamy na warstwie ręczników papierowych, aby nadmiar oleju został wchłonięty i ostatecznie były mniej tłuste.

podawaj jajka jagnięce z sałatką warzywną, świeżymi ziołami. Ponadto można je podawać z dodatkiem ziemniaków, płatków zbożowych, makaronu. Gotowe danie można również ozdobić plasterkami cytryny.

smacznego! I udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Jaja jagnięce - 230   kcal/100g

Podobne przepisy