mózgi smażone z cebulą

urozmaic rodzinne menu pikantnym, aromatycznym daniem! Smażone mózgi z cebulą są bardzo smaczne! Podroby są najpierw marynowane w pikantnej paście. Pasta jest przygotowywana na bazie cebuli i czosnku, wzbogacona kolendrą, kurkumą, kminkiem i pieprzem. Dzięki składowi pasty każdy kawałek subproduktu zaczyna pachnieć, nasycony delikatnym sokiem z cebuli. Proces gotowania jest dość prosty, w razie potrzeby poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz.
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 15 % 4 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

mózgi wołowe to podroby, które wyróżniają się szczególną delikatnością smaku. Mimo to mózg jest słabo przyswajalny, więc nie powinieneś podawać tego rodzaju potraw dzieciom. Chociaż odmawianie sobie tak niezwykłego przysmaku nie jest tego warte. Przekąska okazuje się pyszna! Nie należy do kategorii potraw do codziennego jedzenia, ale od czasu do czasu możesz gotować mózgi.

1. Obierz czerwoną szalotkę. Pokrój część w pierścienie, pozostaw do podania. Pozostałą cebulę siekamy losowo nożem.

2. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek na kilka części.

3. Przygotuj pikantną pastę. Aby to zrobić, włóż cebulę i czosnek do miski blendera. Tutaj wlej nasiona kminku, kurkumę w proszku i mieloną kolendrę.

4. Zmiel wszystkie składniki w blenderze na jednorodną pastę. Dodaj zmielony czarny pieprz.

5. Dokładnie umyj mózgi wołowe pod bieżącą wodą, uwolnij je od skorupy i skrzepów krwi, jeśli takie istnieją.

6. Pokrój podroby na kawałki. Pocieramy każdy kawałek pikantną pastą i wkładamy do głębokiej miski. Sól do smaku.

7. Wysyłamy miskę do lodówki, nie zapomnij przykryć. Pozostaw do marynowania na godzinę.

8. Po upływie określonego czasu przenosimy mózgi na patelnię, napełniamy niewielką ilością wody. Wystarczy pół szklanki.

9. Wysyłamy patelnię na małym ogniu, gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Następnie smażymy.

10. Olej kokosowy rozprowadzamy na patelni, wysyłamy do ognia. Smażyć mózgi na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym, aż będą całkowicie ugotowane.

podawaj na stole, dekorując krążkami cebuli i ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal/100g
  • Mózg wołowy - 124   kcal/100g

Podobne przepisy