witlinek smażony
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyść rybę z wnętrzności, odetnij płetwy, dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz. Przygotowane tusze kroimy na kawałki.
2. Wlej sos sojowy i sok z cytryny do miski, dodaj skórkę pomarańczową, miód, keczup i skrobię, wymieszaj ręczną trzepaczką, aż będzie gładka.
3. Włóż rybę do przygotowanej marynaty, wymieszaj, Wyślij do lodówki na co najmniej pół godziny.
4. Smaż witlinek na oleju słonecznikowym po obu stronach, aż będzie złoty.
podajemy na stole, dekorujemy według uznania, na przykład skórką pomarańczową i zieloną cebulą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Witlinek - 72 kcal/100g