witlinek smażony

niesamowicie pyszna ryba w marynacie miodowej! Witlinek smażony na oleju słonecznikowym może mieć bardzo oryginalny smak dzięki pikantnej marynacie. Marynata jest przygotowywana na bazie sosu sojowego z dodatkiem miodu, lekko zagęszczona skrobią ziemniaczaną. Jeśli nie ma skrobi ziemniaczanej, możesz bezpiecznie wziąć kukurydzę.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 26 % 7 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Oczyść rybę z wnętrzności, odetnij płetwy, dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz. Przygotowane tusze kroimy na kawałki.

2. Wlej sos sojowy i sok z cytryny do miski, dodaj skórkę pomarańczową, miód, keczup i skrobię, wymieszaj ręczną trzepaczką, aż będzie gładka.

3. Włóż rybę do przygotowanej marynaty, wymieszaj, Wyślij do lodówki na co najmniej pół godziny.

4. Smaż witlinek na oleju słonecznikowym po obu stronach, aż będzie złoty.

podajemy na stole, dekorujemy według uznania, na przykład skórką pomarańczową i zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Witlinek - 72   kcal/100g

Podobne przepisy