makrela smażona
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Przygotuj marynatę, w tym celu wyciśnij sok z cytryny, obierz czosnek, przepuść przez prasę, połącz z sokiem z cytryny. Jagody jałowca układamy w moździerzu, tutaj również wlewamy ziarna pieprzu i nasiona kminku, wszystko dokładnie pocieramy tłuczkiem, a następnie dodajemy do mieszanki cytrynowo-czosnkowej, mieszamy.
2. Pokrój rybę na kawałki, sól, pozostaw na pół godziny. Następnie obficie pocieramy każdy kawałek przygotowaną marynatą i pozostawiamy na kolejną godzinę.
3. Wlej mąkę do płaskiego talerza, panieruj w nim każdy kawałek ze wszystkich stron, smaż w dobrze rozgrzanym oleju słonecznikowym na piękną złotą skórkę.
podajemy na gorąco, w razie potrzeby dekorując zielenią.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Makrela - 113 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g