makrela smażona

Smażona ryba z rumianą skórką i miękkim, soczystym filetem! Smażona makrela okazuje się równie smaczna jak pieczona i wędzona, ale ma swoje zalety związane z tą metodą gotowania, na przykład gotowanie smażonej makreli jest szybsze niż wędzenie. Lepiej smażyć bez przykrycia, aby ryba w końcu się nie rozpadła.
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 15 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 16 % 5 g
179 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Przygotuj marynatę, w tym celu wyciśnij sok z cytryny, obierz czosnek, przepuść przez prasę, połącz z sokiem z cytryny. Jagody jałowca układamy w moździerzu, tutaj również wlewamy ziarna pieprzu i nasiona kminku, wszystko dokładnie pocieramy tłuczkiem, a następnie dodajemy do mieszanki cytrynowo-czosnkowej, mieszamy.

2. Pokrój rybę na kawałki, sól, pozostaw na pół godziny. Następnie obficie pocieramy każdy kawałek przygotowaną marynatą i pozostawiamy na kolejną godzinę.

3. Wlej mąkę do płaskiego talerza, panieruj w nim każdy kawałek ze wszystkich stron, smaż w dobrze rozgrzanym oleju słonecznikowym na piękną złotą skórkę.

podajemy na gorąco, w razie potrzeby dekorując zielenią.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Makrela - 113   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy