smażone placki z ziemniakami na kwaśnym cieście
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Do nadzienia gotujemy obrane ziemniaki, ugniatamy je tłuczkiem, solą i pieprzem do smaku. Dodaj kawałek masła i rozcieńczyć gorącym mlekiem.
3. Tworzymy koła z kwaśnego ciasta, kładziemy tłuczone ziemniaki na środku każdego i dobrze ściskamy krawędzie.
4. Rozgrzej patelnię, wlej olej słonecznikowy i usmaż placki z obu stron. Niesamowicie pyszne ciasta z kwaśnego ciasta z ziemniakami są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto na placki - 194 kcal/100g
- Ciasto kwaśne - 194 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g