skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj niezbędne składniki i zacznij gotować:
- twaróg zmielić przez sito, włożyć do miski;
- wsyp cukier, przesiej mąkę, rozbij jajko, dodaj zmiękczone masło i śmietanę;
- zagnieść ciasto, jeśli będzie przyklejone do rąk, dodać więcej mąki, ciasto nie będzie sprężyste;
- odstaw ciasto na 15 minut, "odpocznij", a następnie zwiń w cienką warstwę, użyj szklanki, aby wyciąć koła-puste miejsca;
- przejdź widelcem wzdłuż krawędzi półfabrykatów, aby utworzyć wytłoczoną powierzchnię, a następnie złóż okrąg na pół i ponownie na pół;
- smaż twarożek na oleju roślinnym z obu stron, aż będzie piękny rumieniec(podgrzej średnio, smaż z jednej strony przez 4 minuty i dokładnie taką samą ilość czasu z drugiej).
podawaj ciasteczka na ciepło, chociaż na zimno też są pyszne)
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g