smażone ciasto na patelni z jabłkami
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Ubij jajka z cukrem mikserem .
2 dodaj przesianą mąkę i sodę gaszoną w occie. Ubijamy jeszcze raz. Gęstość powinna przypominać ciasto na naleśniki .
2. Umyj i pokrój jabłka na plasterki.
3. Wymieszaj ciasto i jabłka. W razie potrzeby możesz dodać wanilię lub cynamon.
4. Dobrze rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem roślinnym i rozłóż ciasto z jabłkami.
5. Smażyć na małym ogniu przez 30-40 minut, aż powstanie rumiana skorupa.
gdy pyszny aromat jabłek zacznie krążyć po domu, oznacza to, że nasze ciasto jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g