pieczony bakłażan z mielonym mięsem w cieście
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Bakłażany pokroić lekko ukośnie w plastry o grubości 0,5 - 1 cm;
2. Plasterki posolić, wymieszać, odstawić na 15 minut;
3. Do mięsa mielonego dodać posiekany czosnek, przyprawy, sól, wymieszać;
4. Jajka wbić do miski, posolić, wymieszać;
5. Rozłóż mięso mielone na plasterku bakłażana-około 1 łyżki. l.;
6. Rozwałkuj plasterek z mięsem mielonym w mące, a następnie w jajku;
7. Smażyć plasterek z obu stron do miękkości na dobrze rozgrzanym oleju na patelni na małym ogniu;
8. Ułóż gotowe plastry na papierowych serwetkach;
9. Podawać z warzywami lub sałatką. Smacznego i letniego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g