pieczony bakłażan z mielonym mięsem w cieście

Przygotuj szybkie, obfite, letnie danie z bakłażan!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 39 % 12 g
150 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Bakłażany pokroić lekko ukośnie w plastry o grubości 0,5 - 1 cm;
2. Plasterki posolić, wymieszać, odstawić na 15 minut;
3. Do mięsa mielonego dodać posiekany czosnek, przyprawy, sól, wymieszać;
4. Jajka wbić do miski, posolić, wymieszać;
5. Rozłóż mięso mielone na plasterku bakłażana-około 1 łyżki. l.;
6. Rozwałkuj plasterek z mięsem mielonym w mące, a następnie w jajku;
7. Smażyć plasterek z obu stron do miękkości na dobrze rozgrzanym oleju na patelni na małym ogniu;
8. Ułóż gotowe plastry na papierowych serwetkach;
9. Podawać z warzywami lub sałatką. Smacznego i letniego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy