skład / składniki
metoda gotowania
oczyszczamy nerki z filmów i nadmiaru tłuszczu, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w cienkie plasterki. Rozłóż na talerzu, napełnij zimną wodą, pozostaw na pół godziny.
warzywa (cebula i seler) kroimy w cienkie paski i wysyłamy na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym. Tutaj dodajemy trochę wyciętego tłuszczu, dokładnie go spłukując. Wszystko razem smażyć dosłownie 1 minutę.
usuwamy nerki z wody, suszymy na ręczniku papierowym lub kładziemy na sicie i pozwalamy, aby nadmiar wody spłynął. Każdy kawałek panierujemy w mące i rozprowadzamy na patelni do pozostałych składników. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut.
papryczki chili mielimy ostrym nożem, robimy to samo z czosnkiem. Dodaj je do nerek, wlej koniak. Na koniec dodaj sól i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
nerki jagnięce podajemy tylko na gorąco!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g
- Nerki jagnięce - 77 kcal/100g