smażone nerki jagnięce

ciekawa przekąska! Koniecznie spróbuj! Nerki jagnięce? Tak, to oni! Smażone, z dodatkiem cebuli i koniaku, nerki zachwycą cię swoim niepowtarzalnym delikatnym smakiem!
MargotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 32 % 7 g
137 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

oczyszczamy nerki z filmów i nadmiaru tłuszczu, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w cienkie plasterki. Rozłóż na talerzu, napełnij zimną wodą, pozostaw na pół godziny.

warzywa (cebula i seler) kroimy w cienkie paski i wysyłamy na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym. Tutaj dodajemy trochę wyciętego tłuszczu, dokładnie go spłukując. Wszystko razem smażyć dosłownie 1 minutę.

usuwamy nerki z wody, suszymy na ręczniku papierowym lub kładziemy na sicie i pozwalamy, aby nadmiar wody spłynął. Każdy kawałek panierujemy w mące i rozprowadzamy na patelni do pozostałych składników. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut.

papryczki chili mielimy ostrym nożem, robimy to samo z czosnkiem. Dodaj je do nerek, wlej koniak. Na koniec dodaj sól i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

nerki jagnięce podajemy tylko na gorąco!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g
  • Nerki jagnięce - 77   kcal/100g

Podobne przepisy