skład / składniki
metoda gotowania
najpierw ugotuj warzywa, limonkę i zioła:
- czosnek kroimy w duże plasterki;
- drobno posiekaj paprykę piquillo i oregano;
- grubo posiekaj kolendrę i Chard;
- spuść płyn z fasoli, spłucz je pod bieżącą wodą;
- drobno posiekaj cebulę;
- pokrój wapno na 6 części.
posyp tortille oliwą z oliwek i rozłóż na blasze do pieczenia, również lekko nasmarowanej oliwą z oliwek. Piec w 180 stopniach przez 3 minuty z każdej strony. Posyp gotowe ciasta solą.
na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj Chard, sól i pieprz do smaku. Czas gaszenia wynosi średnio około 5 minut.
dodaj fasolę, paprykę i oregano na patelnię. Kontynuuj duszenie przez 2 minuty. Gdy fasola się rozgrzeje, wyciśnij niewielką część widelcem. Wymieszaj wszystkie składniki razem, dodając kolendrę, paprykę piquillo i ser.
aby podać danie na stole, połóż tortille na talerzu, rozłóż fasolę z warzywami na wierzchu i udekoruj plasterkami limonki. Nie zapomnij doprawić Dania meksykańskim sosem śmietanowym.
okazało się pyszne i piękne! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Fasola suszona Biała surowa - 340 kcal/100g
- Fasola suszona Biała gotowana - 118 kcal/100g
- Fasola suszona czerwona surowa - 343 kcal/100g
- Fasola suszona czerwona gotowana - 118 kcal/100g
- Fasola konserwowana w sosie pomidorowym - 63 kcal/100g
- Suszona fasola mung nie gotowana - 340 kcal/100g
- Fasola mung kiełkowana na surowo - 350 kcal/100g
- Fasola czarna - 58 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Tortilla - 286 kcal/100g
- Boćwina - 19 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g