czarna fasola i boćwina smażone z tortillami

tradycyjne meksykańskie danie w Twojej kuchni! To proste! Pyszne, pikantne, aromatyczne i pikantne dania kuchni meksykańskiej podbijają od pierwszego ich poznania. Radzę przygotować pyszne chrupiące tortille z warzywami i czarną fasolą.
ŻanatAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 60 % 15 g
128 kcal
IG: 47 / 0 / 53

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

najpierw ugotuj warzywa, limonkę i zioła:

- czosnek kroimy w duże plasterki;
- drobno posiekaj paprykę piquillo i oregano;
- grubo posiekaj kolendrę i Chard;
- spuść płyn z fasoli, spłucz je pod bieżącą wodą;
- drobno posiekaj cebulę;
- pokrój wapno na 6 części.

posyp tortille oliwą z oliwek i rozłóż na blasze do pieczenia, również lekko nasmarowanej oliwą z oliwek. Piec w 180 stopniach przez 3 minuty z każdej strony. Posyp gotowe ciasta solą.

na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj Chard, sól i pieprz do smaku. Czas gaszenia wynosi średnio około 5 minut.

dodaj fasolę, paprykę i oregano na patelnię. Kontynuuj duszenie przez 2 minuty. Gdy fasola się rozgrzeje, wyciśnij niewielką część widelcem. Wymieszaj wszystkie składniki razem, dodając kolendrę, paprykę piquillo i ser.

aby podać danie na stole, połóż tortille na talerzu, rozłóż fasolę z warzywami na wierzchu i udekoruj plasterkami limonki. Nie zapomnij doprawić Dania meksykańskim sosem śmietanowym.

okazało się pyszne i piękne! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Fasola suszona Biała surowa - 340   kcal/100g
  • Fasola suszona Biała gotowana - 118   kcal/100g
  • Fasola suszona czerwona surowa - 343   kcal/100g
  • Fasola suszona czerwona gotowana - 118   kcal/100g
  • Fasola konserwowana w sosie pomidorowym - 63   kcal/100g
  • Suszona fasola mung nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Fasola mung kiełkowana na surowo - 350   kcal/100g
  • Fasola czarna - 58   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Tortilla - 286   kcal/100g
  • Boćwina - 19   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy