skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy od przygotowania ryby. Okoń morski należy wyczyścić, usunąć płetwy i głowę. Myjemy go, wycieramy serwetką i wykonujemy nożem kilka poprzecznych nacięć z każdej strony.
okoń morski posyp solą, skrop połową soku z cytryny i oliwą z oliwek nie tylko na zewnątrz, ale także wewnątrz brzucha. W nacięciach umieszczamy zioła. Następnie ryba musi stać trochę w temperaturze 20-25 stopni. Wystarczy pół godziny.
połóż okonia morskiego na rozgrzanej patelni i smaż na maśle przez pięć minut z każdej strony, aż będzie rumiany. Dodaj czosnek. W tym procesie konieczne jest podlewanie ryby olejem, w którym jest smażona.
połóż okonia morskiego na talerzu. Dodaj pozostały sok z cytryny na patelnię do resztek oleju i podgrzewaj, aż się zagotuje. Otrzymaną masą podlewamy rybę. Warzywa są idealne jako dodatek.
danie jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Okoń morski - 99 kcal/100g