prażona kiełkowana soja

egzotyczne Koreańskie danie w 15 minut-pachnące, pikantne, pyszne! Mój mąż uwielbia wszystko, co ostre, pikantne. Smażona kiełkowana soja jest dokładnie tym, co mu się podobało. Zdarza się, że traktujemy Gości tym daniem - zawsze wszyscy są zachwyceni. Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 38 % 13 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Pokrój cebulę w dość duże półpierścienie.
2. Rozgrzej patelnię, wlej do niej olej sezamowy, włóż zmieloną czerwoną paprykę, wymieszaj.
3. Dodaj posiekaną cebulę na patelnię i ponownie dobrze wymieszaj. Połóż posiekany czosnek na cebuli.
4. Dodaj kiełkującą soję do warzyw.
5. Wlej sos sojowy, wszystko dobrze wymieszaj. Zamknij pokrywkę na kilka minut.
6. Dodaj Mirin (lub cukier).
7. Posyp soję dowolnie posiekanymi piórami zielonej cebuli i wstępnie usmażonym sezamem, wymieszaj.
8. Posyp zmielonym czarnym pieprzem. Gotuj przez kolejne 5 minut.
9. Jeśli kiełki zmiękną, wyłącz ogień. Danie jest gotowe.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Wino ryżowe - 256   kcal/100g
  • Kiełkująca soja - 141   kcal/100g

Podobne przepisy