prażona kiełkowana soja
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój cebulę w dość duże półpierścienie.
2. Rozgrzej patelnię, wlej do niej olej sezamowy, włóż zmieloną czerwoną paprykę, wymieszaj.
3. Dodaj posiekaną cebulę na patelnię i ponownie dobrze wymieszaj. Połóż posiekany czosnek na cebuli.
4. Dodaj kiełkującą soję do warzyw.
5. Wlej sos sojowy, wszystko dobrze wymieszaj. Zamknij pokrywkę na kilka minut.
6. Dodaj Mirin (lub cukier).
7. Posyp soję dowolnie posiekanymi piórami zielonej cebuli i wstępnie usmażonym sezamem, wymieszaj.
8. Posyp zmielonym czarnym pieprzem. Gotuj przez kolejne 5 minut.
9. Jeśli kiełki zmiękną, wyłącz ogień. Danie jest gotowe.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Wino ryżowe - 256 kcal/100g
- Kiełkująca soja - 141 kcal/100g