pieczona wątróbka gęsia

świetny przepis na cudownie pyszny przysmak. Ogólnie lubię wątróbkę, ale przede wszystkim Gęś-wydaje mi się, że jest szczególnie smaczna. Przygotowuję go zgodnie z tym przepisem-wino dodaje wyrafinowanej nuty tak pozornie bardzo prostemu daniu.
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 57 % 20 g
węglowodany 20 % 7 g
244 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 25 min

wątrobę przed smażeniem należy oczyścić z żył i namoczyć w mleku przez kilka godzin (do sześciu).

przed smażeniem przygotuj cebulę i czosnek, obierając je i krojąc w pożądany sposób - czosnek można pozostawić w Ząbkach, cebulę w plasterkach.

na rozgrzanej patelni z olejem rozprowadzamy ząbki czosnku i przyprawy zmiażdżone nożem. Mieszaj przez kilka sekund i rozłóż cebulę, lekko usmaż.

W międzyczasie wątrobę należy zwinąć w mąkę, a następnie dodać do cebuli. Smaż wszystko, aż wątroba będzie prawie całkowicie gotowa i wlej wino, wymieszaj.

dusić przez kilka minut i gotowe!

smacznego! Podawaj z ulubionym dodatkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Wątróbka Gęsia - 412   kcal/100g

Podobne przepisy