pieczona wątróbka gęsia
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
wątrobę przed smażeniem należy oczyścić z żył i namoczyć w mleku przez kilka godzin (do sześciu).
przed smażeniem przygotuj cebulę i czosnek, obierając je i krojąc w pożądany sposób - czosnek można pozostawić w Ząbkach, cebulę w plasterkach.
na rozgrzanej patelni z olejem rozprowadzamy ząbki czosnku i przyprawy zmiażdżone nożem. Mieszaj przez kilka sekund i rozłóż cebulę, lekko usmaż.
W międzyczasie wątrobę należy zwinąć w mąkę, a następnie dodać do cebuli. Smaż wszystko, aż wątroba będzie prawie całkowicie gotowa i wlej wino, wymieszaj.
dusić przez kilka minut i gotowe!
smacznego! Podawaj z ulubionym dodatkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Wątróbka Gęsia - 412 kcal/100g