skład / składniki
metoda gotowania
1. Czarną soczewicę dokładnie opłucz za pomocą sita, a następnie włóż do rondla, zalej wodą i gotuj do miękkości na małym ogniu. Zajmie ci to 25-30 minut. Ugotowaną soczewicę odcedzić i posolić.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
3. Umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę: czosnek, szalotkę, paprykę, paprykę Jalapeno. Umieść warzywa w głębokiej misce.
4. Opłucz kolendrę, osusz i grubo posiekaj lub posiekaj rękami i wyślij do warzyw. Zachowaj trochę kolendry do podania.
5. W misce wymieszaj kukurydzę i oliwę z oliwek, a następnie umieść ją na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i piecz przez 5-7 minut w piekarniku. Gdy kukurydza ciemnieje, jest gotowa.
6. Ostudzić trochę gotową kukurydzę i dodać do miski z warzywami i kolendrą, zalać sokiem z limonki, solą, pieprzem i wymieszać.
7. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię, posmaruj oliwą z oliwek i smaż wstępnie solonego i pieprzonego łososia na złoty kolor (około 6-7 minut z jednej strony, tyle samo z drugiej).
8. Na dużym naczyniu ułóż soczewicę, połóż rybę na wierzchu, a na niej i wokół soczewicy-salsę warzywną.
podawaj łososia z soczewicą, dekorując danie gałązkami kolendry.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Czarna soczewica - 324 kcal/100g