Lipień smażony

delikatna i chrupiąca smażona ryba? Przygotuj według tego przepisu! Lipień to delikatna i soczysta ryba, która przypomina smak łososia. A jeśli chodzi o smażoną rybę, wolę gotować lipień. To danie okazuje się pachnące i bardzo smaczne. Dzięki marynowaniu każda ryba jest umiarkowanie słona i ostra. A najsmaczniejszą rzeczą w niej jest chrupiąca skórka!
TeenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 16 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 15 % 4 g
144 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

jak w przypadku każdego przepisu na smażoną rybę rzeczną, pierwszym etapem gotowania jest cięcie:

1. Delikatnie oczyść lipień z łusek, wypatrosz, możesz zostawić głowy, ogony i płetwy. Jeśli zdecydujesz się usunąć te części ryby, nie wyrzucaj ich: użyj ich do przygotowania zupy rybnej. Nie zrobisz tego od razu? Możesz je posolić i włożyć do lodówki (nie więcej niż kilka dni) lub zamrozić.
2. Dobrze umyj tusze i włóż do miski.
3. Ostrożnie posolić i pieprzyć rybę i pozostawić do marynowania przez 40-45 minut.

kiedy ryba się marynuje, zacznij smażyć:

4. Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny.
5. Ostrożnie panieruj każdą tuszę w mące i umieść na gorącej patelni.
6. Smaż rybę przez 4-7 minut z każdej strony na złoty kolor. Czas smażenia zależy od wielkości tusz lipienia.

połóż gotową rybę na talerzu i podawaj z dodatkiem lub bez. W razie potrzeby można posypać posiekanymi ziołami lub podawać z sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Lipień - 88   kcal/100g

Podobne przepisy