skład / składniki
metoda gotowania
jak w przypadku każdego przepisu na smażoną rybę rzeczną, pierwszym etapem gotowania jest cięcie:
1. Delikatnie oczyść lipień z łusek, wypatrosz, możesz zostawić głowy, ogony i płetwy. Jeśli zdecydujesz się usunąć te części ryby, nie wyrzucaj ich: użyj ich do przygotowania zupy rybnej. Nie zrobisz tego od razu? Możesz je posolić i włożyć do lodówki (nie więcej niż kilka dni) lub zamrozić.
2. Dobrze umyj tusze i włóż do miski.
3. Ostrożnie posolić i pieprzyć rybę i pozostawić do marynowania przez 40-45 minut.
kiedy ryba się marynuje, zacznij smażyć:
4. Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny.
5. Ostrożnie panieruj każdą tuszę w mące i umieść na gorącej patelni.
6. Smaż rybę przez 4-7 minut z każdej strony na złoty kolor. Czas smażenia zależy od wielkości tusz lipienia.
połóż gotową rybę na talerzu i podawaj z dodatkiem lub bez. W razie potrzeby można posypać posiekanymi ziołami lub podawać z sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Lipień - 88 kcal/100g