limonella smażona

pyszne niskokaloryczne danie? Nie ma nic prostszego! Spróbuj! Limonella sama w sobie jest bardzo delikatną rybą, można nawet powiedzieć, dietetyczną, a według tego przepisu okazuje się również bardzo smaczna. Gotowanie tego dania to przyjemność, ponieważ ryba jest szybko czyszczona. A dzięki wysokiej zawartości jodu jedzenie jest również bardzo przydatne!
JożykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 16 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 22 % 6 g
122 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Zacznijmy od etapu przygotowawczego, dla którego konieczne jest:

1. Rozmrozić rybę i oczyścić z łusek.
2. Odetnij górną i boczną płetwę.
3. Pokrój na duże kawałki, sól i pieprz do smaku.

teraz przejdź do procesu smażenia ryb:

1. Ubij jajka w głębokiej misce i zanurz w nich kawałki ryby, pozwól im trochę "marynować" - 5-10 minut.
2. Rozgrzej olej roślinny na patelni.
3. Ryby panierować w mące i wysłać do smażenia na gorącej patelni.
4. Podczas smażenia okresowo obracaj kawałki ryby, aby limonella utworzyła złotą skórkę ze wszystkich stron.

podaje się limonellę z ziemniakami lub ryżem (dowolny inny dodatek). Przed podaniem limonella jest posypana koperkiem, którego smak idealnie komponuje się z delikatnym miąższem ryby.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Limonella - 79   kcal/100g

Podobne przepisy