skład / składniki
metoda gotowania
łatwe w przygotowaniu, szybkie i smaczne danie. Wątroba indyka to wątroba, a nie wątroba (jak mówi znana Ilya Lazerson, wątroba jest organem, a produkt należy nazwać wątrobą).
tak więc do gotowania potrzebujesz zestawu produktów, który jest prawie stale dostępny w lodówce każdej gospodyni domowej: wątróbka, śmietana, cebula i sól. To wszystko!
przepłucz wątrobę, zdejmij z przewodów, pokrój na pół i jeszcze raz na pół - to jednak kwestia gustu.
na patelni rozgrzać olej i lekko podsmażyć posiekaną cebulę.
dodaj przygotowaną wątrobę do cebuli, usmaż szybko z jednej strony, odwróć i usmaż z drugiej.
dodaj śmietanę, sól, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (5-7 minut), im bardziej smażona jest wątroba, tym staje się bardziej sucha.
podawaj z dowolnym dodatkiem lub po prostu z chlebem-bardzo smaczny sos, który dobrze jest wybrać kromką chleba-bardzo apetyczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka z indyka - 276 kcal/100g