wątróbka z indyka smażona z cebulą w śmietanie na patelni

Łatwe do przygotowania, smaczne i dość niedrogie danie! Wątróbka w śmietanie doskonale komponuje się z przystawką z tłuczonych ziemniaków - okazuje się pełnoprawny obiad.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 14 g
tłuszcze 63 % 25 g
węglowodany 3 % 1 g
288 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

łatwe w przygotowaniu, szybkie i smaczne danie. Wątroba indyka to wątroba, a nie wątroba (jak mówi znana Ilya Lazerson, wątroba jest organem, a produkt należy nazwać wątrobą).
tak więc do gotowania potrzebujesz zestawu produktów, który jest prawie stale dostępny w lodówce każdej gospodyni domowej: wątróbka, śmietana, cebula i sól. To wszystko!
przepłucz wątrobę, zdejmij z przewodów, pokrój na pół i jeszcze raz na pół - to jednak kwestia gustu.
na patelni rozgrzać olej i lekko podsmażyć posiekaną cebulę.
dodaj przygotowaną wątrobę do cebuli, usmaż szybko z jednej strony, odwróć i usmaż z drugiej.
dodaj śmietanę, sól, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (5-7 minut), im bardziej smażona jest wątroba, tym staje się bardziej sucha.
podawaj z dowolnym dodatkiem lub po prostu z chlebem-bardzo smaczny sos, który dobrze jest wybrać kromką chleba-bardzo apetyczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka z indyka - 276   kcal/100g

Podobne przepisy