smażony miętus z cebulą

lubisz ryby rzeczne? Przygotuj mięta! To proste i pyszne! Miętus to pyszna ryba z dorsza o gęstym mięsie i bogatym smaku. Uwielbiam gotować to danie, ponieważ ten drapieżnik rzeczny jest bardzo łatwy do krojenia i praktycznie nie ma kości.
Arina KotenAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 21 % 6 g
148 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Myjemy miętus w zimnej wodzie ze szczyptą soli. Odcinamy głowę i ogon, patroszymy, ponownie myjemy,a następnie kroimy na porcje.
2. Sól i pieprz ryby. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie, ubij jajko na gładką masę.
3. Za pomocą pędzla posmaruj kawałki miętusa jajkiem i panieruj w mące.
4. Połóż rybę na patelni w rozgrzanym oleju roślinnym i smaż na złoty kolor.
5. Odwróć kawałki na drugą stronę, posyp przygotowaną cebulą na wierzchu, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz, a następnie przykryj pokrywką.
6. Smażyć miętus na średnim ogniu, aż będzie ugotowany.
7. Podawać ze smażoną cebulą, posypaną drobno posiekanymi ziołami. W razie potrzeby możesz uzupełnić danie przystawką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Miętus gotowany - 92   kcal/100g
  • Miętus świeży - 80   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy