smażony miętus z cebulą
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy miętus w zimnej wodzie ze szczyptą soli. Odcinamy głowę i ogon, patroszymy, ponownie myjemy,a następnie kroimy na porcje.
2. Sól i pieprz ryby. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie, ubij jajko na gładką masę.
3. Za pomocą pędzla posmaruj kawałki miętusa jajkiem i panieruj w mące.
4. Połóż rybę na patelni w rozgrzanym oleju roślinnym i smaż na złoty kolor.
5. Odwróć kawałki na drugą stronę, posyp przygotowaną cebulą na wierzchu, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz, a następnie przykryj pokrywką.
6. Smażyć miętus na średnim ogniu, aż będzie ugotowany.
7. Podawać ze smażoną cebulą, posypaną drobno posiekanymi ziołami. W razie potrzeby możesz uzupełnić danie przystawką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Miętus gotowany - 92 kcal/100g
- Miętus świeży - 80 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g