Navaga smażona w sosie śmietanowym

Pełny, pyszny i zdrowy obiad w pół godziny? To możliwe! Główną atrakcją dania jest sos! Jest delikatny i aromatyczny, a ryba w nim okazuje się niesamowicie smaczna. To jeden z moich ulubionych "szybkich" przepisów - na dni i wieczory, kiedy nie ma czasu ani energii na gotowanie.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 32 % 8 g
151 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

Etap 1. Wstępnie rozmrożone ryby należy umyć, aw razie potrzeby usunąć głowę, ogon i wnętrze. Następnie musisz pokroić navagę na porcje, sól i pieprz do smaku.

Etap 2. Zwiń rybę w mące ze wszystkich stron i usmaż na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni na złoty kolor.

Etap 3. Podczas smażenia navaga możesz zacząć przygotowywać sos. Aby to zrobić, rozpuść masło na patelni i smaż drobno posiekany koper włoski na złoty kolor.

Etap 4. Wlać wino, trochę zagotować, aby alkohol odparował i dodać bulion rybny lub warzywny. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż koper włoski będzie miękki.

Etap 5. Dodaj czosnek, a następnie delikatnie dodaj żółtko z bitą śmietaną. Dokładnie zagnieść. Sól, pieprz i pozostaw na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.

Etap 6. Dodaj drobno posiekane warzywa, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

sos i ryba są gotowe do podania. Ułóż na talerzach i obficie polej sosem.

smacznego!

pod koniec gotowania dodaj posiekane warzywa do smaku. Jeszcze raz wymieszaj i zdejmij z ognia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Nawaga - 73   kcal/100g

Podobne przepisy