skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie smażonej wątroby królika zacznijmy od przygotowania potraw, do czego potrzebujesz:
1. Zalej wątrobę lodowatą wodą i odstaw na 30-40 minut.
2. Pod koniec czasu moczenia pozwól wątrobie wyschnąć (lub osuszyć ręcznikami papierowymi), a następnie pokrój ją na duże, ale dość cienkie kawałki (grubość 0,5-0,7 cm).
3. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki. Jeśli grzyby są małe, możesz pokroić je na połówki lub pozostawić w całości.
gdy główne składniki są gotowe, możesz rozpocząć pieczenie:
4. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię i umieść rozmaryn. Powinien nadać zapach olejkowi-zajmie to 1-2 minuty.
5. Wyjmij rozmaryn z oleju, włóż pieczarki na patelnię i ciągle mieszając smaż je na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
6. Następnie dodaj wątrobę i smaż z obu stron przez 2-3 minuty z każdej strony.
7. Zmniejsz ogień, posyp wątróbkę z grzybami drobno posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem, wymieszaj i trzymaj wątrobę w ogniu przez kilka minut.
podawaj pieczoną wątrobę królika ozdobioną ziołami i plasterkami chili. Jako dodatek najlepiej nadają się ziemniaki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Wątroba królika - 120 kcal/100g