Sałatka z pieczonym kurczakiem z pieczoną papryką i tymiankiem

bardzo obfita sałatka na rodzinny obiad . Kurczaka można pokroić na kawałki, a następnie usmażyć.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 18 % 5 g
186 kcal
IG: 40 / 60 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, posolić, pieprzyć i smażyć w całości na oleju roślinnym do miękkości.
2. Pieczony filet pokroić w drobną kostkę.
3. Włóż pieprz do torby do pieczenia i piecz w piekarniku w 180C przez około 25 minut.
4. Obierz gotową paprykę z nasion i pokrój na kawałki.
5. Wrzuć kukurydzę do durszlaka.
6. Umyj tymianek, oderwij liście od gałązek.
7. W salaterce połącz kurczaka, pieczoną paprykę, kukurydzę i tymianek. Dopraw majonezem i wymieszaj. Posyp tymiankiem na wierzchu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy