linie smażone w śmietanie

przepyszne i jasne wiosenne danie - linie o kremowym smaku. Ogólnie rzecz biorąc, linie nie są uważane za grzyby jadalne. Co więcej, są nawet uważane za trujące, zwłaszcza jeśli nie są odpowiednio leczone. Dlatego to danie jest tylko dla doświadczonych grzybiarzy. Jemy go co roku w maju, bo jest niesamowity-właśnie nadeszła wiosna, a już można iść do lasu po grzyby. W sumie grzybiarze mnie zrozumieją :)
lianaNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 29 % 4 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

najpierw grzyby należy dokładnie umyć, ponieważ zwykle mają dużo piasku, po czym kroimy je na duże kawałki i napełniamy wodą. Moczymy linie przez 45 minut, po czym zmieniamy wodę. Powtarzamy cykl jeszcze dwa razy. Po trzecim moczeniu spuszczamy wodę i gotujemy grzyby w lekko osolonej wodzie.

gotuj linie przez pół godziny, Wrzuć grzyby do durszlaka, pozwól płynowi całkowicie spłynąć. Obierz i drobno posiekaj cebulę, a następnie usmaż ją na maśle, aż będzie piękna złota. Dodaj przygotowane linie i gotuj wszystko razem na średnim ogniu, aż wilgoć prawie całkowicie odparuje.

czas dodać śmietanę. Wymieszaj zawartość patelni i smaż grzyby ze śmietaną przez 10 minut. W razie potrzeby dodaj sól. Sos śmietanowy powinien być lekko podbity.

gotowe danie posyp posiekaną zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby - 24   kcal/100g

Podobne przepisy